Aanbieding

Kat in een kerstboom

Kerstbomen kunnen gevaarlijk zijn voor katten

© Shutterstock

De onmogelijke combi: katten & kerstbomen. Hoe maak je je kerstboom kat proof?

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Bijgewerkt op

Fonkelende lichtjes en mooie glimmers: kerstmis is een feest! Maar wat als je kat de boom als klimpaal gebruikt of de ballen uit de boom slaat? 

Wij zijn dol op kerstmis én dol op katten, maar die twee samen kunnen helaas niet al te goed uitpakken. Glimmende kerstbomen zijn voor katten fantastische speelparadijzen, maar de naalden zijn giftig en scherp en kerstballen kunnen breken. 

Wat is een veilige boom voor katten? 

Zeker met kittens in de buurt is een kleine boom veiliger. Hoe hoger de boom, hoe uitdagender voor deze rasechte klimmers en klauteraars. Vooral als je geen zin hebt om je boom telkens opnieuw te moeten versieren nadat je kat weer eens streken heeft uitgehaald.  Wil je per sé een echte boom, kies dan voor een soort die niet veel naalden laat vallen, zoals een Nordman. 

Zes tips om je kerstboom veilig te maken voor je kat

Ter geruststelling: je hoeft niet direct alle versieringen in de prullenbak te gooien. Als je met een paar dingen rekening houdt en onderstaande tips volgt is je boom gegarandeerd kat proof. 

  1. Hang je boom aan een muur of plafond, zodat de boom je niet omvalt als je kat erin springt. Visdraad is sterk maar valt niet op. 
  2. Ophangen geen optie? Ga dan op zoek naar een sterke kerstboombak, zo hou je als je boom toch valt, de schade beperkt.
  3. Kies voor lint of touw om versieringen in de boom te hangen. Haken kunnen gevaarlijk zijn voor je kat. 
  4. Liever geen eetbare versieringen. Kinderen zijn er dol op, maar katten kunnen er ziek van worden.
  5. Please geen glazen verzieringen! Aan de splinters kan je kat zich lelijk bezeren. 
  6. Glimmende slingers zijn ook geen goed plan. Dat geglim is heel uitnodigend voor katten, maar het kan gevaarlijk zijn als het wordt ingeslikt. 

Hoe hou ik mijn kat uit de kerstboom? 

Tot slot zou je ook nog kunnen overwegen om citroen-of sinaasappelschillen rond de stam te leggen. Katten zijn namelijk geen fan van citrusvruchten.  Dennenappels helpen ook.  Je ziet: het hoeft de kerstvoorpret niet te bederven. Met een beetje aandacht zal je zowel je boom als je kat beschermen. 

Wamiz zegt : Vrolijk Kerstfeest en veel geluk!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen