Aanbieding

Kat overlijdt door dennennaalden: "Pas op met de kerstboom!"

Kat bij kerstboom dog-cat-serious

Volgens de dierenarts wees alles erop dat de katten vergiftigd waren. Maar hoe?

© YULIYA Shustik / Shutterstock

Er zijn vele planten die giftig kunnen zijn voor je huisdier, maar tijdens de kerst is het extra oppassen geblazen. 

Door Sander Nelisse

Online sinds 25-11-2021 11:27

Om andere huisdier(h)ouders te waarschuwen doet Kelly Schockman uit IJmuiden nu haar verhaal bij RTLnieuws. Het is nog vers, want afgelopen week stierf haar kat Fay, uit het niets. "Afgelopen zaterdagavond werd Fay ziek en dinsdag hebben we haar al in moeten laten slapen. Het ging zo ontzettend snel, vertelt een zichtbaar verdrietige Kelly tegen RTL. Ze heeft 7 katten en 2 honden, en die zijn haar alles, het gemis van Fay komt des te harder aan. 

Elke dag naar buiten

Hoe gek Kelly op haar huisdieren is bewijst haar droom wel. Door de coronacrisis heeft ze een carrièreswitch gemaakt om een eigen cattery, een fokkerij voor raskatten te beginnen. Ze is dus dag en nacht bezig met haar huisdieren. Het hele huis staat ook vol met krabpalen en kattengras. Daarnaast mogen ze elke dag naar buiten.

Wat is er aan de hand?

Terug naar kat Fay, die plotseling stierf. De katten waren in de tuin geweest en diezelfde avond ging het fout. 's Avonds werd de eerste kat ziek, zondagochtend de tweede, en vervolgens de derde. "Wat is er aan de hand? Katten zijn meester in het verbergen van pijn, maar omdat ik ze zo goed ken had ik al snel door dat er iets flink mis was."

Uiteindelijk werd een van de drie katten, Fay dus, opgenomen bij de dierenarts. "Ze zouden haar zes uur opnemen, in de hoop dat haar toestand zou verbeteren. Na drie uur werd ik gebeld, het ging nog veel slechter. Mijn hart brak, ik zag haar wegglijden, haar ogen keken me zielloos aan, ze had zo'n buikpijn. Ze was niet meer te redden."

Vergiftigd, maar hoe?

Volgens de dierenarts wees alles erop dat de katten vergiftigd waren. Maar hoe? Toen Kelly eenmaal thuis aangekomen was liep ze een rondje door de tuin en toen viel het kwartje. Door de hele tuin staan waterbronnen voor de katten. Al deze bakjes lagen vol dennennaalden, afkomstig van de boom van de buren. Waarschijnlijk heeft Fay dus veel van het water gedronken en daardoor vergiftigd geraakt. 

Kerstboom gevaarlijk?

Tegenover RTL vertelt Ronette Gehring, hoogleraar diergeneeskunde het volgende: "Dennennaalden, of het water waar dennennaalden hebben ingelegen kunnen met name bij katten veel irritatie veroorzaken. Je kat kan hierdoor darmklachten krijgen wat resulteert in diarree of braken. Dat is natuurlijk vervelend, maar gelukkig komt het zelden voor dat een huisdier eraan overlijdt. Het sap van dennennaalden kan namelijk in hoge concentraties wel levensbedreigend zijn, zoals je bijvoorbeeld bij etherische oliën terugvindt. 

Wat kun je doen?

Gehring geeft nog enkele tips voor de Kerst: "Als een kerstboom in het water staat, zorg dan dat de kat niet bij het water kan. Daarnaast is het raadzaam de dieren goed in de gaten te houden, ondanks zullen huisdieren niet zo snel dennennaalden eten. De Dierenbescherming geeft als extra tips om vaker te stofzuigen en om de etensbakken van honden en katten niet te dicht bij een kerstboom te zetten.