Aanbieding

Kattenballen

Als kattenverzorger zul je toch wat moeten weten over de ballen van je kat. Wamiz helpt je op weg.

© Sarawoot Pengmuan / Shutterstock

Ballen van een kat: anatomie, ziekten en voortplanting

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Kattenbezitters willen zorgvuldig omgaan met de gezondheid van hun kat. Daarom is het belangrijk dat je weet wat normaal is en wat niet bij de ballen van je kat

Ballen van een kat: anatomie, ziekten en voortplanting

In dit artikel kijken we naar de anatomie en functie van de ballen van een kat. Basiskennis is enorm belangrijk om te kunnen herkennen of bij jouw kater alles normaal is.

Daarnaast hebben we de belangrijkste gezondheidsproblemen voor je samengevat en wat je dan moet doen. Natuurlijk geven we ook nog een paar tips voor de verzorging, die vooral bij oudere katers belangrijk zijn.

Anatomie en Functie van Kattenballen

Kattenballen, zijn belangrijke voortplantingsorganen van mannelijke katten. Zoals bij alle zoogdieren, heeft een kater twee ballen die onder de kattenpiemel in de balzak liggen. De hoofdfunctie van de ballen is om mannelijke geslachtshormonen (testosteron) te produceren en zaadcellen te vormen (spermatogenese). Dit proces, de geslachtsrijpheid, begint bij katers meestal vanaf de zesde levensmaand.

Vanaf wanneer zijn de ballen van een kater zichtbaar?

De ballen van een kater zijn eerst als kleine bultjes te herkennen. Deze worden zichtbaar vanaf ongeveer de tweede levensmaand van de kater. De balzak is al vanaf de vierde levensweek te herkennen.

Balzak en positie van ballen bij de kater

De balzak beschermt en koelt de ballen, omdat de zaadcelvorming plaatsvindt bij een temperatuur die lager is dan de normale lichaamstemperatuur. De balzak heeft een buitenste huidlaag en bevat een dunne spier die bij kou of opwinding aanspant, waardoor de ballen dichter naar het lichaam worden getrokken.

Mogelijke gezondheidsproblemen van kattenballen

Er zijn verschillende aandoeningen die de ballen van katten kunnen treffen. De meest voorkomende zijn:

  • Cryptorchidie
  • Tumoren
  • Ontstekingen
  • Trauma's

Cryptorchidie bij katers

Cryptorchidie is een aangeboren aandoening waarbij één of beide ballen tijdens de ontwikkeling niet goed in de balzak afdalen. De katerbal blijft dus in de buikholte. De oorzaken zijn niet precies bekend, maar men vermoedt dat genetische factoren een rol spelen en dat het bij sommige kattenrassen, zoals Perzische katten en Siamezen, vaker voorkomt. Onbehandeld kan dit leiden tot ernstige complicaties zoals een draaiing van de bal of balzak en balzak- of balzaktumoren. Daarom raden dierenartsen meestal aan om katers met deze aandoening te castreren.

Ballentumoren bij mannelijke katten

Hoewel ballentumoren bij katten zeldzaam zijn, kunnen ze toch voorkomen. De meest gediagnosticeerde ballentumoren zijn:

  • Sertolicel-tumoren
  • Leydigcel-tumoren
  • Seminomane tumoren

Vroege diagnose van ballentumoren is cruciaal voor een succesvolle behandeling. Een grondig onderzoek door een dierenarts, inclusief echografie en röntgenfoto’s, kan helpen om de juiste diagnose te stellen.

Ontsteking en verwondingen aan de ballen bij katers

Ballenontsteking, ook orchitis genoemd, is een zeldzame aandoening die door bacteriële infecties of trauma's kan worden veroorzaakt. Symptomen van een ballenontsteking kunnen zijn:

  • Zwellingen
  • Roodheid
  • Pijn
  • Koorts

Een passende antibioticakuur en ontstekingsremmende medicijnen zijn meestal nodig om deze aandoening te behandelen.

Verwondingen of trauma's aan de ballen kunnen ook optreden, vooral bij buitenkatten of katten die in een ruwe omgeving leven. Een onmiddellijke dierenartscontrole is belangrijk om de ernst van de verwonding vast te stellen en de juiste behandeling te starten.

Ballen van een volwassen kater
Ballen van een kat, Quelle: thekovtun / Shutterstock

Verzorgingstips voor mannelijke katten

  • Er zijn verschillende belangrijke punten die elke kattenhouder moet overwegen, vooral die met katers:

  • Regelmatige controles: Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te herkennen en te behandelen.
  • Castratie: Castratie van katers wordt aanbevolen om ongewenste nakomelingen te voorkomen en het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals ballentumoren, te verminderen. Daarnaast zal je kater minder geneigd zijn om zijn territorium te markeren.
  • Gezonde voeding en beweging: Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal voor het algemene welzijn van het dier. Let er hierbij op dat je kater niet te zwaar wordt.
  • Hygiëne: Het is belangrijk dat mannelijke katten zichzelf regelmatig schoonhouden, vooral in het gebied rond hun genitaliën. Dit kan helpen om infecties en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.
  • Als je kater zich niet meer goed kan schoonhouden, bijvoorbeeld omdat hij ouder en minder beweeglijk is, moet jij dat voor hem doen. Wees geduldig en maak het schoonmaken aangenaam voor hem door hem te belonen met lekkernijen. Gebruik altijd zachte doeken, warm water en indien nodig medicinale zeep.

  • Houd het gedrag en de gezondheid van je kater goed in de gaten. Zo merk je snel als er iets niet in orde is met de ballen van je kat. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je kater een lang, gelukkig leven vol liefde en plezier heeft.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen