Aanbieding

Foto van een Roemeense straathond

Foto van een Roemeense straathond

© Cristi Croitoru / Shutterstock

Non-profit die hondjes uit Roemenië redt blijkt alles behalve goed doel!

Door Nelleke Pieters Country Manager

Online sinds Bijgewerkt op

Vol lof spraken mensen over de Belgische organisatie VZW Meet Your New Best Friend die Roemeense hondjes redde. Na een inval van de politie bleek er echter niets lovends aan dit ‘goede doel’.

Maandag 5 juli deed de politie van Voorkempen een inval bij een pand aan de Kabouterlaan in het Belgische Sint-Job-in-‘t-Goor. Op het adres staat non-profitorganisatie ‘VZW Meet Your New Best Friend’ geregistreerd die zwerfhondjes uit Roemenië opvangt en herplaatst. Bij binnenkomst zien ze echter niets wat lijkt op het werk van een ‘goed doel’. 

Dieronwaardige omstandigheden

Politie en dierenwelzijn troffen 17 honden aan die onder tafels waren gebarricadeerd of in vieze benches zaten. Er was geen eet- of drinkgelegenheid voor de honden en de dieren zagen er verwaarloost en uitgehongerd uit. Een etage hoger vonden de teams een kat en op zolder bleken meerdere geraamtes van wat katten moeten zijn geweest te liggen! Erbarmelijke, dieronwaardige omstandigheden.

Moeder ontkent verwaarlozing

De moeder van de eigenaresse van de organisatie zegt tegen Het Laatste Nieuws  “De honden zijn afgelopen zaterdag toegekomen vanuit Roemenië (...)Toen ze aankwamen, schrok mijn dochter zelf van de toestand van de dieren. Ze zagen er inderdaad verwaarloosd en onderkomen uit. (...) Als ze zaterdag in erbarmelijke toestand toekomen, gaan ze maandagmorgen inderdaad niet plots beter zijn (...) Ze ziet de beesten doodgraag.” 

Ontvang het laatste nieuws en tips van Wamiz!
Abonneer je op de nieuwsbrief

Niet de eerste fout

Een liefdevolle verklaring van de moeder zal de omstandigheden waarschijnlijk niet verzachten. Haar dochter is namelijk geen onbekende van de politie. Vorige jaar was er al een proces-verbaal tegen haar opgemaakt omdat zij honden opving zonder daar bevoegd voor te zijn. Zij mocht sindsdien geen dieren meer opvangen en als organisatie alleen bemiddelen tussen Roemeense organisaties en adoptiegezinnen. Een regel die bij deze duidelijk overtreden is.

Rescue-hondjes of dierenhandel?

Op Facebook zetten veel mensen hun vraagtekens bij de goede bedoelingen van de organisatie. Leden van de plaatselijke Facebookgroep ‘Sint-Job 2960’, die een hondje bij ‘VZW Meet Your New Best Friend’ hebben geadopteerd geven aan dat er misstanden waren omtrent de geboortedatum en vaccinatiebewijzen van hun Roemeense hondjes. Een ander lid geeft aan €350 te hebben moeten betalen voor hun viervoeter terwijl de gemiddelde ‘rescue-organisaties’ een maximum bedrag van €200 vraagt in België. 

Onduidelijke toekomst

Of er sprake is van dierenhandel is nog niet duidelijk. Wel kon de Politie Voorkempen aan HLN bevestigen dat er maandagavond een proces-verbaal is opgemaakt voor dierenmishandeling en verwaarlozing. 

Hoe het nu met de inbeslaggenomen dieren gaat is niet duidelijk. De hondjes en kat zijn overgebracht naar Dierenasiel Canina in Essen. Hier zullen ze blijven tot de inspectie van Dierenwelzijn een besluit heeft genomen over aan wie de dieren worden toegewezen.

Meer nieuws over...

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen