Aanbieding

Calico driekleur kater

Charlie een super speciale kat

© Facebook NoCo Kitties

Een kitten wordt naar het asiel gebracht: het blijkt dat een geval als dit eens in de 100 miljoen voorkomt

De redactie

Online sinds

Deze kat is echt opmerkelijk, een echte one-of-a-kind kater. Een kater met deze kleur vacht wordt in sommige culturen als "gelukskat" gezien.

Charlie behoort helemaal niet tot een sjiek ras. Hij is een gewone kat, die echter door een ongebruikelijke chromosoomopstelling uiterst zeldzaam is. Hij is een schildpad kater.

Uiterst zeldzame kat

Het is uiterst zeldzaam dat katers deze kleur hebben, aangezien de schildpadkleur uitsluitend bij poezen voorkomt. Toch worden schildpadkatten slechts één op de 35.000 keer geboren en slechts één op de 1000 schildpadpoezen krijgt een kitten met deze kleur. 

Een schildpad is een kleur die is voorbehouden aan vrouwelijke katten, omdat twee X-chromosomen ervoor zorgen dat een kat tegelijkertijd zwart en rood kan zijn. Het ene moet informatie dragen over de aanwezigheid van de rode kleur en het andere over de afwezigheid ervan. Katers hebben X- en Y-chromosomen, zodat een dergelijke combinatie per definitie niet kan voorkomen.

Hoe kwam het dat Charlie toch deze kleuren heeft?

De kater heeft een derde XXY-chromosoom. Fysiek is hij dan een kater, maar hij zal onvruchtbaar zijn. Dit is een genetische afwijking die verband houdt met het zogenaamde Klinefelter-syndroom. 

Tijdens de embryonale periode zullen twee embryo's - een mannetje en een vrouwtje - samensmelten en ontstaat er een chimaera, d.w.z. een kat die een deel van zijn cellen in het XX-systeem heeft en een deel in XY. Als het mannelijke deel verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de genitaliën, zal de kat geboren worden als een kater, maar als de vrouwelijke cellen verantwoordelijk zijn voor de vacht, kan hij een scharlakenrode kleur hebben. 

Mannelijke torties worden één op de 3.000 keer geboren, wat, in combinatie met de zeldzaamheid van tortie katten, betekent dat een driekleurige kater één op de 100 miljoen katachtige geboorten voorkomt! Dit is een echte eenhoorn!

Ontvang het laatste nieuws en tips van Wamiz!
Abonneer je op de nieuwsbrief

De organisatie NoCo Kittens, die Charlie verzorgde, publiceerde een bericht over hem op sociale media. Het bleek dat de "katteneenhoorn" door duizenden mensen gezocht werd. De stichting kreeg veel aanmeldingen en Charlie vond gemakkelijk een nieuw thuis.

Tegelijkertijd is het goed te bedenken dat er een heleboel katten en kittens op een goed huis wachten, die weliswaar niet zo'n ongewone kleur hebben als Charlie, maar wel een enorm kattenhart hebben.

Adopteer een kat of kitten
Meer nieuws over...

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen