Aanbieding

Hoeveel levens heeft een kat?

kat springt van dak

Katten zouden volgens verschillende mythes meerdere levens hebben

© Nils Jacobi / Shutterstock

Hoeveel levens heeft een kat nu echt? Wij hebben het antwoord! Lees hier alles over de meerdere levens van katten en waar de verhalen vandaan komen.

 

Door Faïrouz Ben Salah

Bijgewerkt op

Men zegt dat katten 9 levens hebben. Het is maar een fabeltje, maar toch. Katten staan er om bekend de meest bizarre situaties te kunnen overleven. Het zijn echte levenskunstenaars, maar méér dan even leven hebben zij toch echt niet. Toch gaat deze uitdrukking al honderden jaren mee, inmiddels. Hoe kan dat? En hoe is dit verhaal de wereld in gekomen?

Waar hebben katten hun bijzondere reputatie aan verdiend?

 Van katten wordt gezegd dat zij meerdere levens lijden door de manier waarop ze springen en op hun pootjes terechtkomen. Katten klimmen in hoge bomen, springen van hoge plaatsen en rennen plompverloren het verkeer in. Toch overleven ze meestal zonder ook maar een snorhaar te verschieten, waardoor ze in zekere zin-  meer dan één leven hebben.

Kat in boom
Katten halen vaak gevaarlijke trucjes uit en komen er zonder kleerscheuren vanaf
© Thanu Garapakdee / Shutterstock

Waar komt de uitdrukking vandaan? 

Over de oorsprong van deze mythen gaan er verschillende verhalen rond. Kijk verder voor de vier belangrijkste:

1) Katten landen altijd op hun pootjes dankzij hun behendigheid en handigheid. Mensen hebben katten zien overleven in buitengewone situaties waar andere dieren allang aan overleden zouden zijn

2) In het oude Egypte werden katten beschouwd als heilige dieren en vereerd als goden. De oude Egyptenaren geloofden dat katten goddelijke wezens waren die bovennatuurlijke krachten bezaten. Het idee dat een kat meerdere levens had, past goed bij hun bewondering voor katten.

3) Het komt voort uit het oude gezegde: "Een kat heeft negen levens. Drie speelt hij, drie dwaalt hij af, en de laatste drie blijft hij."

4) Afkomstig van uit het beroemde toneelstuk Romeo en Julia van de beroemde Engelse schrijver William Shakespeare. In zijn toneelstuk, Romeo en Julia. In Act 3, Scene 1, vraagt Tybalt, "Wat wilt gij van mij?" Mercutio antwoordt: "Goede koning der katten, niets anders dan één van uw negen levens."

Ander land, andere hoeveelheid levens

Niet in elk land zegt de uitdrukking hetzelfde. Elders in de wereld, zoals in Spaanssprekende streken, wordt gezegd dat katten zeven levens zouden hebben. In Turkse en Arabische legenden spreekt men weer van zes!

Egyptische muurschildering met katten
In het oude Egypte werden katten als heilig beschouwd
© PCH.Vector/ Shutterstock

Wat is de betekenis van het getal 9?

De meningen verschillen ook over de reden waarom gesproken wordt over negen levens, en niet acht, of tien. Ten eerste is er het bovengenoemde gezegde: "Een kat heeft negen levens. Drie speelt hij, drie dwaalt hij af, en de laatste drie blijft hij.". Anderen denken dat het te maken heeft met de oude Egyptenaren, van wie we weten dat ze hun katachtigen aanbaden. Ondertussen is er het veel voorkomende scheppingsfabel dat de zonnegod Atum Ra de vorm aannam van de Grote Tomkat of Mau toen hij de onderwereld bezocht en geboorte gaf aan acht andere goden, die negen levens in één vertegenwoordigen.

Het getal negen heeft in verschillen streken ook een bijzondere mystieke betekenis:

  • Christendom en Hindoeïsme: Het getal negen symboliseert goddelijke volledigheid.
  • Chinese cultuur: Negen is een geluksgetal
  • Noorse mythologie: Het universum is verdeeld in negen werelden.
  • Griekse mythologie: Er zijn negen muzen

De negen levens van een kat: dit zijn de feiten 

Negen levens is onzin, maar blijft staan dat katten bekend staan dat zij de meest hachelijke situaties kunnen overleven, en op miraculeuze wijze de dood lijken te ontlopen. Dit is gebaseerd op de volgende feiten:

1) Katten zijn snel: Katten kunnen 20 tot 30 km/u rennen in een vlaag van energie dankzij hun vermogen om hun ruggengraat te verlengen door hun rug afwisselend te strekken en te buigen, waardoor ze extra lange passen kunnen maken.

2) Katten zijn flexibel: Katten hebben een zeer flexibele wervelkolom die 53 wervels telt, vergeleken met slechts 33 die wij mensen hebben. Deze elasticiteit stelt een kat in staat om zijn lichaam tot 180 graden te draaien, een zogenaamde "righting reflex", en helpt hem om elke keer weer op zijn pootjes terecht te komen.

3) Katten zijn veerkrachtig: Katten hebben verende en gespierde poten die hen helpen om de schok van een harde landing op te vangen. Ze kunnen ook tot negen keer hun hoogte springen vanuit een staande positie.

4) Katten zijn net Houdini: dankzij hun kleine sleutelbeenderen kunnen katten hun lichaam platdrukken en zich door nauwe ruimtes wringen.

Kat wringt zich tussen twee planken
Katten kunnen zich gemakkelijk door kleine ruimtes wringen
© Ionescu Alexandru / Shutterstock

Hoeveel levens heeft een kat nu echt?

Katten hebben maar één leven, net als alle anderen. Het idee dat katten meerdere levens hebben is gewoon een mythe en niet meer waar dan het bijgeloof over de zwarte kat. Toch, ook of juist met maar één leven, blijven katten unieke dieren. Hoeveel dieren kunnen ernstige ongelukken of valpartijen doorstaan zonder dodelijk gewond te raken op de manier waarop een kat dat kan. Hoeveel dieren zijn zo beweeglijk, zo ongelooflijk snel en instinctief goed ontwikkeld? Waar het verhaal van katten en negen levens precies vandaan zal wel altijd een raadsel blijven. Maar er bestaat geen twijfel over dat deze schattige en toch geharde stuiterballen over een verbazingwekkende set overlevingstechnieken beschikken die maakt dat zij altijd weer op de pootjes terechtkomen.

Toch bezorgd dat er iets mis is met je kat? Bekijk de Wamiz tips voor het kiezen van een dierenarts.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen