Aanbieding

Broer en zus pup spelen samen

Herkent jouw huisdier zijn/haar broertjes en zusjes?

© Orientgold / Shutterstock

Herkennen huisdieren hun broertjes en zusjes? Deze onderzoekers weten het antwoord

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds Bijgewerkt op

Wie zijn de broertjes en zusjes? En zouden ze elkaar bij een ontmoeting herkennen? Experts deden hier jaren onderzoek naar. 

Of jouw hond of kat een broertje of zusje zal herkennen hangt volgens experts af van hun voorgeschiedenis. Hoe langer de tijd die ze samen hebben doorgebracht, hoe groter de kans op herkenning. 

Spoorloos?

Een speciale aflevering van het TV-programma 'Spoorloos': Floris en Rakker komen elkaar op een doodgewone woensdagmiddag tegen, weten meteen wie de ander is en vallen in elkaar pootjes. Denkbaar? 

Ja, blijkt uit onderzoek. Zeker als ze de eerste zestien weken samen hebben doorgebracht en het contact daarna niet helemaal verbroken werd. In dat geval heb je grote kans dat ze bijvoorbeeld elkaars geur herinneren. Maar dit voorbeeld is natuurlijk sterk geromantiseerd. Veel mensen vallen in zwijm bij het zien van een nest jonge puppy's en vinden twaalf weken als minimumgrens voor adoptie al heel lang. Meestal zien ze elkaar daarna niet meer. Dit maakt de mogelijkheid dat ze elkaar later nog herkennen natuurlijk bijzonder klein. Maar door af en toe af te spreken met de verzorgers van de broertjes en zusjes van je puppy zou toch iets van een band kunnen ontstaan.

Kattenband

Ook katten kunnen een band voelen met broertjes of zusjes. Zo vergeleek een Engelse universiteit herenigingen van katten die uit hetzelfde nestje kwamen met ontmoetingen tussen katten die geen familieband hadden. Opvallend: de katten uit hetzelfde nest wasten elkaar, sliepen samen en aten samen. De katten die geen familie waren lieten veel minder aanhankelijkheid zien. Net als bij honden speelt ook bij geur een heel belangrijke rol. En logisch: hoe langer ze elkaar niet zien, hoe kleiner de kans dat er iets van een band kan groeien. 

Interessant weetje: wilde kattenbroers en zussen kunnen elkaar zodanig herkennen dat ze niet paren. Dit bleek uit een Japans onderzoek in het jaar 2000.  

Nestgeur of ware familieliefde?

Mooi gegeven toch, huisdieren die zich de geur uit hun nestje nog herinneren en een soort van band lijken te hebben met hun broers en zussen? Zeker, maar daarmee is nog niet gezegd dat ze daadwerkelijk familierelaties ervaren. Of er zoiets in hun koppie omgaat als 'wat fijn om mijn broertje of zusje te zien', zullen we, met andere woorden, nooit weten. Wat we wel weten: nestgeur doet er toe.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen