Aanbieding

Franse Bulldog blaft naar persoon

Honden(h)ouders kunnen vaak niet uitleggen waarom hun hond zich agressief gedraagt tegenover bepaalde mensen.

© Irina Kozorog / Shutterstock

Wetenschappelijk onderzoek bewijst: honden herkennen "slechte" personen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je hond zich bij bepaalde mensen opgewonden of zelfs agressief gedraagt? Een onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om mensen met een "slecht" of "vals" karakter te herkennen. 

Honden(h)ouders kunnen vaak niet uitleggen waarom hun hond zich agressief gedraagt tegenover bepaalde mensen. Hoewel sommigen wellicht denken dat het komt doordat de hond een slecht humeur heeft of bang is, hebben wetenschappers bewezen dat het gedrag gebaseerd is op iets groters. Wetenschappers hebben namelijk bewezen dat honden "slechte" mensen kunnen herkennen en dat is de reden waarom ze zich dan zo gedragen. 

Het was al eerder bewezen dat honden empathische dieren zijn en in staat om mensenlijke gevoelens als verdriet, woede en geluk te herkennen. Echter, om nu tot deze conclusie te komen is super interessant.

Onderzoekers hebben een experiment uitgevoerd dat bevestigt dat honden een "slecht persoon herkennen"

Onderzoekers kozen ervoor om een meer controversieel aspect te onderzoeken, omdat honden een bijzonder 6e zintuig hebben als het op mensen aankomt en er reden moest zijn waarom ze zich afwijkend gedragen bij bepaalde mensen. 

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrijft Neuroscience & Biobehavioral Reviews. De onderzoekers onderwierpen de honden aan een tweetal scenario's. De overige die je op de video ziet zijn de verzorger en twee medewerkers. Tijdens het eerste scenario vroeg de verzorger van de hond, die moeite had om een potje met voer te openen, om hulp van een van de twee anderen terwijl de derde persoon zich erbuiten hield. De hond accepteerde vervolgens voer dat hij kreeg van alle personen. 

Tijdens het tweede scenario weigerde een van de twee medewerkers om de verzorger te helpen met het openen van het potje, terwijl de andere toekeek zonder tussenbeide te komen. De hond accepteerde nu enkel voer van de verzorger en de medewerker die toekeek. De hond wantrouwde de persoon die de verzorger niet had geholpen om het potje op te maken. 

De onderzoekers konden hieruit concluderen dat honden mensen beoordelen op basis van hun gedrag tegenover anderen. 

Als je hond begint te grommen, blaffen, of niet geaaid wil worden door een bepaald persoon, kan dat zijn omdat de hond nog niet heeft opgemerkt dat die persoon zich aardig gedroeg tegenover jou.  

Bekijk onderstaande video van het experiment dat de onderzoekers uitvoerden:

Meer wetenschappelijk nieuws:   Liefde voor honden zit in je genen (of juist niet)
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen