Aanbieding

hond door het ijs
© De Gelderlander

Winter in Nederland: Wat te doen als je hond door het ijs zakt?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Het winterseizoen brengt vaak ijskoude temperaturen met zich mee, waardoor bevroren meren en vijvers verleidelijke plekken worden voor mens en hond.

In het geval dat je hond door het ijs zakt, is het essentieel om snel en bedachtzaam te handelen om zowel jou als je viervoeter veilig te houden.

Stap 1: Blijf Kalm

De eerste en belangrijkste stap is om rustig te blijven. Het is begrijpelijk dat je geschrokken bent, maar paniek kan de situatie verergeren. Adem diep in en verzamel je gedachten voordat je actie onderneemt.

Stap 2: Roep Hulp In

Als je getuige bent van je hond die door het ijs zakt, roep dan onmiddellijk hulp in. Bel 112 of vraag omstanders om assistentie. Een snelle reactie is cruciaal om de kans op een positieve afloop te vergroten. De brandweer zegt hierover tegenover Hart van Nederland: "Je kunt het beste meteen de brandweer bellen via 112. Wij hebben specialistische apparatuur, waarmee we jouw hond makkelijker en veiliger uit het water kunnen halen dan jijzelf", aldus Sander de Roos, regionaal coördinator waterongevallen bij veiligheidsregio Groningen.

Stap 3: Waarschuw Omstanders

Als er mensen in de buurt zijn, waarschuw hen dan voor de situatie en vraag om hulp. Meer handen maken het werk lichter, en samenwerking kan het redden van je hond vergemakkelijken.

Stap 4: Gebruik Veiligheidsuitrusting

Als je het veilig kunt doen, overweeg dan om veiligheidsuitrusting te gebruiken voordat je zelf het ijs op gaat. Een reddingsboei, stok of zelfs een stevige tak kan helpen om jezelf te ondersteunen terwijl je naar je hond beweegt.

Stap 5: Verdeel je Gewicht

Als je besluit om op het ijs te gaan, verdeel dan je gewicht zo gelijkmatig mogelijk. Lig op je buik en kruip naar je hond toe om het risico van zelf door het ijs zakken te minimaliseren.

Stap 6: Maak Gebruik van Hulpmiddelen

Als je de hond niet rechtstreeks kunt benaderen, probeer dan een reddingsmiddel zoals een tak, lijn of sjaal uit te strekken. Zorg ervoor dat je op een veilige afstand blijft om het risico van zelf in het ijs zakken te minimaliseren.

Stap 7: Gebruik Alternatieve Middelen

Als het niet veilig is om het ijs op te gaan, probeer dan andere middelen zoals een opblaasbare boot, een slee of zelfs een stevig stuk hout om naar je hond toe te glijden en hem naar de kant te begeleiden.

Conclusie

Het is cruciaal om snel en doeltreffend te handelen wanneer je hond door het ijs zakt. Door kalm te blijven, hulp in te roepen en slim gebruik te maken van beschikbare middelen, vergroot je de kans op een succesvolle reddingsoperatie. Onthoud dat veiligheid voorop staat, en overweeg altijd professionele hulp in te schakelen als de situatie dat vereist.

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen