Aanbieding

kat doune

Deze kat gaat deel uitmaken van het nieuwe team

© Douane Nederland - Facebook

Nederlandse douane zet drugspoezen in voor opsporing van verboden goederen: een wereldwijde primeur

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Op haar facebookpagina kondigde de douane deze wereldwijde primeur aan: vanaf vandaag 1 april gaat de grensbewaking werken met 'speurkatten'. 

Deze ‘custom cats’ worden ingezet voor de "opsporing van verboden goederen" en "de detectie van verdachte passagiers", zo liet de dienst weten via de sociale media.

Leniger en wendbaarder dan honden

Katten zijn in alle opzichten zeer geschikt voor opsporing , legt de Douane uit. Ten eerste zijn deze dieren "leniger en wendbaarder dan honden", zodat ze "gemakkelijk tussen de koffers kunnen kruipen en op plekken komen die voor honden minder toegankelijk zijn". Daarbij zoekt de dienst ook naar "uitstekende sluipers", die "ongemerkt’ controles kunnen uitvoeren. En er zijn meer redenen om katten in te zetten voor het traceren van sluikgoederen en verdachte personen. "Onderzoek wijst uit dat katten veranderingen in hormoonspiegels bij mensen kunnen detecteren", legt de Douane uit. "Hierdoor kunnen zij passagiers aanwijzen die mogelijk iets te verbergen hebben. Hun uitzonderlijke reukvermogen maakt katten ook zeer geschikt om verboden of beschermde vissoorten te ruiken die verborgen zit in bagage. Met deze unieke kwaliteit dragen katten als geen ander bij aan een effectievere en efficiëntere beveiliging op luchthaven".

Veelbelovende resultaten

Alles bij elkaar opgeteld is de Douane ervan overtuigd nu een zeer effectieve strategie te hebben gevonden. "De eerste resultaten van proefprojecten zijn veelbelovend en leiden tot een hoger percentage onderschepte goederen en verdachte passagiers", lezen ze verder in de toelichting.  

Kijk hier naar de oproep van de douane op Facebook:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen