Aanbieding

Serval

De Serval wordt niet langer toegestaan als huisdier

© Wirestock Creators / Shutterstock

Nieuwe wetgeving huisdieren: 'Tijgerkat' Serval niet langer toegestaan

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Slecht nieuws voor liefhebbers van 'speciale' huisdieren. Binnenkort geldt er een officiële lijst van dertig diersoorten die geschikt en toegestaan zijn als huisdier.

Als je gek bent op katten, honden, konijnen, cavia's, fretten of sommige andere knaagdieren is er geen reden tot slapeloze nachten.  Ook kippen, runderen, ezels, schapen, varkens en geiten staan de op de 'groene' lijst van toegelaten huisdieren, net als bijvoorbeeld waterbuffels, lama's en alpaca's.  Maar de steeds populairder wordende 'Serval' mag straks niet meer in huis genomen worden. 

Gevaarlijk

De Serval, een middelgrote kat met scherpe klauwen en snijtanden, is niet op de 'positieflijst' gezet omdat de regering dit dier te gevaarlijk vindt. Ze kunnen mensen aanvallen, zeggen wetenschappers en organisaties als de stichting AAP.  Om diezelfde reden mag je straks geen wilde hondachtigen, zoals de vos, meer in huis nemen.  Bepaalde andere dieren staan niet op de lijst omdat ze bijzondere zorg of verblijfruimtes nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan sommige hamsters die hun jongen opeten wanneer ze niet de ruimte hebben om nesten en gangen te graven. En dieren als stokstaartjes zijn niet geschikt voor het Nederlandse weer. 

300 diersoorten onder de loep

Voor het samenstellen van de lijst maakte de regering gebruik van wetenschappelijk onderzoek. Onafhankelijke wetenschappers namen ruim 300 diersoorten onder de loep en vonden daarvan uiteindelijk dertig geschikt als huisdier.  Maar mensen die nu thuis een Serval of een ander- straks verboden- huisdier verzorgen hoeven zich niet direct zorgen te maken.  Deze verzorgers mogen het dier houden tot het overlijdt.  Het is namelijk niet de bedoeling dat de dieren in het wild terechtkomen.  In principe gaan de nieuwe regels vanaf 1 januari 2024 gelden, maar voor het zover is moeten eerst de Eerste en de Tweede Kamer instemmen met de plannen. 

 
Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen