Aanbieding

Dierenarts haalt larven uit kattenneus

Arm poesje...

© Facebook @My Pet's Animal Hospital

Er wordt iets enorms uit de neus van dit kitten getrokken: let op de beelden kunnen schokkend zijn (video)

Door Mae White

Online sinds

Een groot levend insect werd uit het neusgat van een kitten gehaald. Waarschuwing: de beelden zijn niet voor de zwakke maag.

Dit arme kitten werd het slachtoffer van een parasiet. Zonder tijd te verliezen werd hij naar de dierenarts gebracht die snel ingreep om een grote larve uit zijn neusgat te halen.

Delicate operatie

Na een delicate operatie werd de worm, geïdentificeerd als een Cuterebra, met succes verwijderd en de katachtige herstelt nu.

"Deze kleine kitten werd bij ons gebracht door een van onze redders met een extreem gezwollen neusholte. Na verder onderzoek ontdekte Dr. Rothrock dat het een larve van de Oestridae familie was die zijn intrek had genomen in de neus van dit arme kitten," zei het personeel van de dierenkliniek die de kleine katachtige behandelde.

De operatie was succesvol en het schattige grijze beesje is in goede conditie: "Na het toedienen van wat medicijnen om hem te verdoven en na hem voorzichtig te hebben verzorgd, zijn de larven verwijderd en gaat het goed met het kitten!".

De dierenarts kondigde vervolgens aan dat het kitten ter adoptie is aangeboden bij de Raining Cats and Dogs Shelter and Sanctuary, Inc. in Plant City, VS.

Wat is de Cuterebra?

Cuterebra is een vliegachtige, die een beetje lijkt op een horzel (bot fly). De Cuterebra is afhankelijk van kleine warmbloedige dieren zoals knaagdieren en konijnen om te kunnen leven. Het kan ook voorkomen dat een kat per ongeluk geparasiteerd worden door de larven van deze vliegen wanneer ze bijvoorbeeld op een ander besmet dier (knaagdier) jagen. De larven dringen via de natuurlijke lichaamsopeningen de kat binnen (neus of mond) en bereiken zo interne structuren zoals de luchtwegen, de ogen en, in het ergste geval, de hersenen. Een besmetting kan verschillende symptomen veroorzaken die dodelijk kunnen zijn als ze niet op tijd worden ontdekt en behandeld. Gelukkig is de Cuterebra redelijk zeldzaam in Nederland en horen we er niet zo vaak over.

Je kunt hier kijken naar de beelden van het verwijderen van de Cuterebra (let op ze zijn niet bepaald fris om naar te kijken):

Deze video laat zien hoe belangrijk het is om parasieten bij onze huisdieren te voorkomen, vooral tijdens de zomermaanden. Ook al is de Cuterebra minder bekend in Nederland, het is geen pretje voor je kat als hij het oploopt!

Helaas is het niet mogelijk deze kitten te adopteren, maar wist je dat er super veel katten zijn die een huis zoeken? Kijk op onze adoptiepagina!

Ander nieuws:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen