Aanbieding

Binnenkort ook in Nederland? België stelt vergunning verplicht om huisdier te nemen

Border Collie met mensen op achtergrond dog-cat-serious

In Walonië moet je sinds 1 juli een vergunning hebben om een huisdier te kopen of te adopteren.

© NDAB Creativity / Shutterstock

Sinds 1 juli is het in Wallonië, het Franstalige deel van België, moeilijker geworden om een huisdier in huis te nemen. Verzorgers in spé hebben een speciaal document nodig. 

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Wie in Walonië woont en wil overgaan tot het kopen of adopteren van een huisdier, moet een soort bewijs van goed gedrag kunnen laten zien.  Dit is ingevoerd om impulsaankopen en dierenmishandeling tegen te gaan. 

Eerst naar de gemeente

Het document kan worden aangevraagd bij de gemeente en bewijst dat de toekomstige verzorger nooit is veroordeeld dierenmishandeling.  In principe heeft elke inwoner van Wallonië dit virtuele bewijsstuk al. Het bestaat vanaf 2019 en kan alleen worden ingetrokken in geval dierenmishandeling. 
Maar vroeger werd de vergunning slechts opgevraagd bij problemen of speciale controles.  Vanaf 1 juli moet het bewijs vooraf getoond worden aan de verkoper, fokker of medewerker van het dierenasiel.

Bezint eer ge begint

Nicolas Yernaux, woordvoerder van de Waalse Overheidsdienst legt het idee uit. "Het doel is dierenwelzijn en ervoor zorgen dat mensen geen overhaaste aankopen doen. Denk twee keer na. Een dier in huis nemen brengt verplichtingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Wij willen dat de mensen twee keer nadenken". 

Ook in Nederland? 

Hoewel menig voorstander van dierenrechten voor zal zijn, is er in Nederland nog een lange weg te gaan voordat er een soortgelijke wet zal komen. Wel is de lijst met huisdieren die je mag houden in Nederland niet lang geleden herzien. Hierdoor mogen dieren die niet geschikt zijn als huisdier (zoals de Serval) niet langer als huisdier gehouden worden in Nederland

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen