Aanbieding

Waar of niet waar? Honden plassen en poepen altijd richting het noorden

Hond plast op gras dog-wow

Wetenschappers deden een bijzonder onderzoek

© Ching Louis Liu / Shutterstock

Is het je opgevallen dat je hond altijd in dezelfde richting poept? Onderzoekers hebben verbazingwekkende zaken gevonden.

Door Sander Nelisse

Online sinds

Als honden(h)ouders ga je meestal zo'n drie keer per dag met de hond wandelen. Zelfs de meest respectvolle verzorgers die hun hond wat privacy gunnen als ze om een boodschap moeten hebben toch wel eens gekeken naar hun hond. 

Een ding is waarschijnlijk nog door niet veel mensen opgemerkt. Dat zal waarschijnlijk liggen aan het feit dat niemand een kompas meeneemt tijdens het wandelen met de hond. Onderzoekers van de Universiteit van Duisburg-Essen hebben dat echter wel gedaan, en met verbluffende resultaten als gevolg. 

Honden hebben een intern kompas

De wetenschappers observeerden in totaal zo'n 70 honden die 1893 keer poepten en 5582 keer moesten plassen. Ze kwamen erachter dat de viervoeters hun behoefte niet zomaar doen, zoals Sabine Begall van de Universiteit van Duisburg-Essen bevestigt:

"Volgens onze onderzoeken gingen acht op de tien honden richting het noorden zitten"

De Zoöloog legt uit dat honden hun uitwerpselen als markeringen gebruiken en zo een soort kaart opbouwen. Dit is misschien geen nieuws voor hondenliefhebbers, maar wat velen zich niet realiseren, is dat honden een intern kompas lijken te hebben dat hen helpt bij het in de juiste richting te poepen. 

"Ze lijken het magnetische veld van de aarde te gebruiken, want op dagen dat deze werd vervormd door zonnestormen, stonden de dieren niet alleen naar het noorden. 

Overigens was al eens aangetoond dat andere dieren zoals koeien of karpers een soortgelijke manier hebben. Kijk dus zelf maar eens de volgende keer als je gaat wandelen. 

Ook interessant:

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen