Aanbieding

Dierenpolitie roept op honden extra te controleren: "Een kruiper kan via de voet het lichaam binnendringen"

Grasaren en hond dog-serious

Kruipers kunnen verschillende klachten veroorzaken

© Bachkova Natalia / Shutterstock

De zomer is officieel begonnen en hoe lekker is het dan om met je favoriete viervoeter een lang stuk te gaan lopen. We weten inmiddels dat je uit moet kijken voor de teek in de zomer, maar dat is niet het enige waar je jouw hond op moet controleren.

Door Sander Nelisse

Online sinds

Opletten geblazen

Moest je als wandelaar, met of zonder hond, al opletten voor een tekenbeet komt daar dit jaar een nieuw fenomeen bij. De grasaren! Gelukkig besluiten steeds meer gemeentes om minder te maaien, wat de biodiversiteit ten goede komt, maar het heeft ook een keerzijde. Doordat er minder gemaaid wordt groeit er ook van alles, waaronder de grasaren, en dan is het oppassen geblazen. 

Niet zo onschuldig als het lijkt

Het klinkt allemaal onschuldig, maar de realiteit kan heel anders uitpakken. Grasaren komen voornamelijk voor tijdens de zomermaanden in delen van rijp gras. Met de scherpe uiteinden, die dienen als weerhaakjes, kunnen ze in de vacht van je hond blijven hangen. Wanneer grasaren in de neus, mond, oren terechtkomen kan dit leiden tot zware ontstekingen wanneer deze niet direct worden verwijderd. 

Symptomen

De symptomen zijn verschillend en afhankelijk van de plek waar de grasaren zich vast heeft genesteld. Wanneer deze in de neus beland zal de hond met zijn poot over zijn neus wrijven, en kan de neus gaan bloeden naar enige tijd. Als de grasaren in de mond of keel terecht komt zal de hond gaan hoesten en kan deze erg ziek worden. Denk hierbij aan een longontsteking, welke fataal zou kunnen worden wanneer de grasaren niet tijdig wordt verwijderd. 

Let dus een beetje op deze zomer!

 

❗️Pas op voor grasaren❗️ Grasaren komen voor in het voorjaar en de zomer, wanneer het gras gaat bloeien. Je vindt...

Posted by Meldpunt 144 on Monday, May 23, 2022
Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen