Aanbieding

Mysterieuze verdwijning katten houdt Gelderland in greep: 'Welke idioot doet zoiets'?

bange kat cat-serious

Kat na kat verdwijnt in dit Nederlandse dorp

© Angel House Studio / Shutterstock

Loopt er een kattenhater rond of is er iets anders aan de hand? Die vraag houdt kattenverzorgers in Gelderlandse plaats al maanden uit de slaap. 

 

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Sinds vorig jaar winter verdwijnt de ene na de andere kat in Kesteren, Gelderland.  Kattenverzorgers zijn ten einde raad: 'Welke idioot doet zoiets'?

Ergens in februari 2021 raakte een familie zelfs twee katten tegelijk kwijt. Op een dag werd een van die katten ineens teruggevonden in Rhenen, aan de andere kant van de Nederrijn; hij moet dus de drukke verkeersbrug over de rivier zijn overgestoken. Inmiddels richtte de familie de tuin anders in, zodat de laatst overgebleven kat er niet uit kan. 

Dood in boomgaard 

Tragisch zijn de verdwijningen van katten aan de Nedereindestraat in Kesteren. Ergens half mei, op een zondag verdween een poes spoorloos, een paar dagen later werd ze dood teruggevonden in een boomgaard, vertelde  Anne-Fleur van Buuren aan NOS.  Tijdens vorig jaar zomer verdween op hetzelfde adres een kat, hij keerde nooit terug. Een derde poes was een week weg en dook toen plotseling vermagerd en mank weer op. Een van haar poten moest worden geamputeerd.

De kat van Sylvia van Empel is sinds dit jaar maart vermist. "Als je hoort dat hij is doodgereden, is dat heel rot. Maar dan kun je het tenminste nog afsluiten. Nu weet ik niets", zei van Empel bij Omroep Gelderland. 

Terwijl de kat mogelijk 'gewoon' uit zichzelf wegliep,  vreest Van Empel dat iemand hem meenam. "Dat begin ik inmiddels wel te denken, en dan denk ik bij mezelf: welke idioot doet zoiets? Ben je dan ziek in je hoofd?"

Negen katten verdwenen

Even verderop in het dorp is Stijny Winkelman al een paar weken haar 11-jarige kater Mason kwijt. Zoiets is niets voor Mason, vertelde ze tegen NOS. "Een paar jaar geleden verloor hij bij een ongeluk zijn linker voorpoot. Sindsdien ging hij niet verder dan de voortuin en achtertuin. Een kat op drie poten komt nu eenmaal niet ver."

Spoedig na Masons verdwijning begon Winkelman flyers op te hangen in de buurt. Zo kwam ze erachter dat veel  meer mensen in de omgeving onlangs kun kat kwijtraakte. "In een paar maanden tijd zijn hier negen katten verdwenen. Sommige katten zijn sterk vermagerd teruggevonden in bossen in de buurt, andere katten keren helemaal niet terug", zegt ze.

Door de verdwijning van Mason zijn Winkelman en haar hond van slag geraakt, vertelde ze verder.  "Ik heb al vijf dagen niet geslapen. We hebben een hond, Toby, die al elf jaar iedere dag met Mason is. Sinds de kat weg is, eet Toby nauwelijks en maakt hij ons iedere ochtend om 05.00 uur wakker. Dan wil hij de tuin in, om te zoeken naar Mason. Ze zijn samen opgegroeid. Je ziet aan Toby dat hij Mason mist."

Aangifte

Winkelman telt nu hoeveel katten er precies zijn verdwenen in Kesteren. Ze heeft ook contact gezocht met de politie, die haar aanraadde om een groep  te vormen en vervolgens collectief aangifte te doen. Daarna zal de politie vermoedelijk een officieel onderzoek instellen. "Het zijn complexe zaken", aldus een woordvoerder van de politie tegen NOS. "Lopen die katten uit zichzelf weg? Of is er inderdaad meer aan de hand?"

Dit eventuele politieonderzoek wacht Winkelman echter niet af. Vandaag gaat ze zelf op zoek naar Mason, in het bos bij Rhenen. "Het is heel groot daar. Misschien is er geen beginnen aan. Maar ik hoop zo dat ik 'm terugvind."

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen