Aanbieding

Man klaagt supermarkt aan vanwege weigeren kat

man met kat in supermarkt
cat-serious © Channel 5 News / Twitter

De verzorger van de kat Chloe, vindt dat de supermarkt discrimineerde toen de medewerkers weigerde zijn kat de winkel binnen te laten. 

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Het verhaal speelt zich af in de Engelse hoofdstad Londen.  Ian Fenn trainde zijn poes Chloe om hem te helpen bij het omgaan met de kenmerken van zijn autisme. Sindsdien weet hij zich zonder Chloe geen raad, maar bij de Britse supermarktketen Sainsbury's mocht de hulpkat niet naar binnen. 

Team

Tegen de Britse omroep BBC vertelde Fenn dat hij Chloe nodig heeft om zich in alledaagse situaties overeind te houden. 'In drukke omgevingen krijg ik teveel prikkels en heb ik de neiging om dicht te klappen. Maar met Chloe kan ik me op haar concentreren'.  

Fenn ervaart Chloe inmiddels als zijn veilige haven, zei hij verder tegen de Britse omroep. 'Ze brengt structuur in mijn leven, ze maakt me 's ochtends wakker, ze vertelt me wanneer ik naar bed moet. Het is moeilijk om te weten hoe zij over de relatie denkt, maar ik voel dat we nu een team zijn'.

Ziekenhuizen, winkels en hotels, Fenn en Chloe raakten in de loop der tijd onafscheidelijk.  Als ze op pad gaan is de zwarte kat meestal aangelijnd en draagt ze een geel fluorescerend jasje met 'hulpkat' erop.  Meestal zit Chloe rustig op de schouders van Fenn. 

'Chloe vergezelt me naar het ziekenhuis, de huisarts en bloeddonatie afspraken' twitterde Fenn, in het dagelijks leven werkzaam als productontwerper, via Chloe's Twitter account op vrijdag.

Rechtszaak 

Maar bij een bezoek aan een Sainsbury filiaal in Zuid-Londen, in maart, kreeg Fenn te horen dat hij Chloe buiten moest laten. Toen hij om uitleg vroeg, vertelde Sainsbury's dat zij alleen hulphonden in de supermarkt toelaten. 

De productontwerper liet het er niet bij zitten en spande een rechtszaak aan tegen Sainsbury vanwege discriminatie. 

'We zijn naar dierentuinen en aquaria geweest waar rekening moet worden gehouden met bioveiligheid. We zijn in andere supermarkten geweest. Wat is er zo speciaal aan Sainsbury's, die oorspronkelijk zei dat ik welkom was in elke winkel?' zo twitterde Fenn op Chloe's account.

Volgens Sainsbury's is samen met een speciaal milieugezondheidsteam bekeken of er een manier was voor Fenn en Chloe om veilig te komen winkelen. Maar, voerde de supermarktketen aan, zelfs als Chloe zich goed gedraagt, hoeft dat nog niet te betekenen dat haar soortgenoten ook rustig blijven. Als het bedrijf de regels wijzigt, dan moet het voortaan alle katten binnenlaten, vond Sainsbury's, en een andere kat zou misschien wel een ravage  aanrichten. Bovendien wees de supermarkt erop dat het onmogelijk vooraf checken of een dier geleerd heeft zich netjes te gedragen.  

Uniek geval 

Chris Fry, een specialist in acties tegen discriminatie van gehandicapten die voor Fenn een procedure begon op grond van de wet Gelijke Behandeling, kent geen vergelijkare situaties. 'Er zijn genoeg zaken over geleidehonden die de toegang tot plaatsen of diensten wordt geweigerd', noteerde de krant 'The Guardian', ' maar er is niet echt een gerechtelijk onderzoek geweest naar wat een hulpdier is als het geen hond is.'.

Ondertussen zit de supermarkt behoorlijk met de toestand in haar maag. 'We willen een inclusieve retailer zijn waar mensen graag werken en winkelen en begrijpen dat sommige van onze collega's en klanten ondersteuning nodig kunnen hebben in onze winkels. Tegelijkertijd is veiligheid onze hoogste prioriteit en onze collega's zijn getraind om een balans te vinden tussen het handhaven van onze hoge voedselhygiënestandaarden en het ondersteunen van al onze klanten die bij ons winkelen', zo verklaarde de Sainsbury woordvoerder, volgens The Guardian. 

'We zijn in contact met het plaatselijke milieugezondheidsteam om te zien of er manieren zijn waarop we de heer Fenn kunnen helpen onze winkel te bezoeken zonder dat dit in het gedrang komt'.

Crowdfunding

Er is een crowdfundingsactie gestart om geld in te zamelen voor de kosten van de rechtszaak tegen Sainsbury's. 

Ook in Nederland zijn mensen met de diagnose autisme die dankzij een speciaal getrainde hulpkat dagelijkse situaties beter aankunnen. 

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen