Aanbieding

Bloedbad op school in Texas: kostbare hulp van 8 honden voor families van slachtoffers

Strage scuola Texas: Golden retriever in primo piano dog-serious

Troosthonden helpen de families van de slachtoffers van het bloedbad op de Texaanse school.

© Facebook @LCC K-9 Comfort Dogs

Het is in de Verenigde Staten al een bekende vorm van therapie, maar in Nederland komt het nog weinig voor.  Speciaal getrainde honden die na traumatische gebeurtenissen langskomen om te helpen de gebeurtenissen te verwerken.

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Ook na de schietpartij op de Robb Elementary School in Uvalde, Texas werden deze zogenaamde troosthonden ingezet. 

Het bloedbad in een Texaanse school

Die dinsdag 24 mei, toen de 18-jarige Salvador Ramos de basisschool Robb binnenging en begon te schieten,  kwamen negentien jonge leerlingen en drie volwassenen om het leven. Velen raakten gewond en voor het leven getraumatiseerd.  Vlak na de schietpartij werd de verdachte door de politie doodgeschoten. 

Troosthonden

Geschrokken door deze dramatische gebeurtenis stuurden ten minste vijf organisaties uit Texas en daarbuiten troosthonden naar de stad, die troost boden aan de familieleden van de slachtoffers en de rouwende gemeenschap.

Deze lieve, sociale en intelligente schepseltjes zijn speciaal getraind om emoties op te pikken en mensen bij te staan in tijden van rouw. 

Als geen ander helpen zij zware trauma's te verwerken, te ontspannen en te leren over het verdriet te praten.  Een soort  huisdiertherapie, maar dan in een bijzondere vorm.

De honden van de LCC K-9 eenheid

Een van de organisaties was de christelijke organisatie 'LCC K-9 Comfort Dog Ministry'.  Op hun website beschrijven zij hun missie en wat troosthonden kunnen betekenen. 

"omarmt het unieke, kalmerende karakter en de capaciteiten van het Golden Retriever ras. LCC's K-9 troosthonden zijn een brug voor barmhartige bediening, openen deuren naar een gesprek over geloof en creëren mogelijkheden om de barmhartigheid, het mededogen, de aanwezigheid en de verkondiging van Jezus Christus te delen".

Alles over het ras: de Golden Retriever

Ondanks de ellende doet de organisatie een oproep tot mededogen en barmhartigheid: 'Oordelen en verdeeldheid zaaien is makkelijk. Jezus roept ons echter op om er voor elkaar te zijn en genade te tonen' (gepost op 19 mei 2022).

En zo zorgden LCC's K-9 voor acht Golden Retrievers voor de nabestaanden van de schietpartij.  Abner, Elijah, Gabriel, Joy, Triton, Cubby, Devorah en Miriam kwamen bij de getroffenen langs om een beetje te knuffelen en voor vrolijkheid te zorgen. 

De honden varieerden in leeftijd van 3 tot 9 jaar. Sommigen hadden al geholpen bij andere dramatische gebeurtenissen, zoals die op de Oxford High School in Michigan afgelopen november.

Hoe gaan de honden van de K-9 eenheid te werk?

Bonnie Fear, de coördinator van de hondeneenheid,  legde de methode uit.

De honden leren om, eenmaal op de plaats van de tragedie aangekomen, uit zichzelf contact te maken met de mensen.

"De omgeving is vaak zelf geschokt en daarom niet goed in staat om te verwerken, te luisteren of vragen te beantwoorden," legt Bonnie uit. Dus laten we het over aan de honden, bij wie mensen in shock zich meestal veilig voelen waardoor ze beter hun gevoelens kunnen uiten. Wij menselijke verzorgers zijn slechts stille krachten op de achtergrond om de getroffenen in deze afschuwelijke periode bij te staan".

Acht LCC K-9 troosthonden in minder dan 24 uur na de schietpartij ter plaatsen. Gepost door LCC K-9 op woensdag 25 mei 2022.

De voordelen van dierentherapie

Over de voordelen van huisdiertherapie bij kinderen, ouderen of mensen met een beperking weten we steeds meer. De laatste jaren is ook de belangstelling gegroeid voor honden die worden ingezet bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Inmiddels tonen verschillende studies aan hoe de inzet van speciaal getrainden honden, altijd met respect voor het dier, angst en stress na trauma's kan verminderen. Vooral ook wanneer patiënten geconfronteerd worden met herinneringen aan een schokkende gebeurtenis.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen