Aanbieding

Uit Oekraïne geredde getraumatiseerde pups in beslag genomen: "Wij zijn eerlijke mensen, we lijken nu halve misdadigers"

rottweiler puppies die in beslag genomen zijn dog-serious

"Wij zijn eerlijke mensen, die iets goeds wilden doen, maar we lijken nu halve misdadigers"

© Elena Kruglak / Facebook

Ergens half maart besloot de van oorsprong Oekraïense Elena Kruglak haar steentje bij te dragen en redde acht rottweilerpups en twee teefjes uit haar geboorteland. Vandaag zitten de dieren opgesloten in Nederland en is Kruglak duizenden euro's kwijt. 

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds , Bijgewerkt op

Toen Elena Kruglak met 800 kilo hondenvoeding, medicatie en ontwormingsmiddelen naar de Oekraïne vertrok, had ze geen idee dat deze beslissing spoedig een dramatische wending zou nemen. 

Snel na het uitbreken van de oorlog kwam Kruglak, die in Nederland rottweilers fokt, in actie "Ik ben door de liefde in Nederland beland, maar heb veel familie en vrienden in Oekraïne. Met mijn man ben ik in korte tijd driemaal naar de Poolse grens gereden met hulpgoederen. Ook hebben we mijn tante van 92 jaar en haar man hierheen gehaald.” vertelde Kruglak tegen het AD. 

Alle hens aan dek

Juist omdat ze zag dat veel mensen in de weer waren om vluchtelingen op te vangen, besloot de hondenliefhebster zich in te zetten voor dieren, zo legde Kruglak uit aan het AD "Als erkend fokker heb ik contacten in heel Europa met andere fokkers, ook in Oekraïne. Ik heb toen een fokker nabij Kiev hulp aangeboden.  De fokker antwoordde dat hij voor de start van de oorlog nog een nestje kreeg, dat hij niet kwijt kon".

Het was alle hens aan dek, volgens Kruglak. Er was onvoldoende voeding beschikbaar en de dieren, twee moederhonden en acht pups, waren getraumatiseerd geraakt.  Ze zaten in een kelder en meermalen per dag ging het luchtalarm af. "De fokker vroeg me om de honden te evacueren. Hij was bang dat als het Russische leger kwam de dieren gemarteld zouden worden.”

De fokker, Alexander, kon zelf niet weg omdat hij dienstlichtig was in Oekraïne. Dus was de dieren meegeven aan een wildvreemde de enige optie. Zonder aarzelen begon Kruglak, met behulp van vrienden, geld in te zamelen om de rottweilers een nieuw thuis te kunnen geven. Eind maart kon ze haar auto vol laden met ingezamelde goederen voor dieren en vertrok ze met haar man naar Liviv in Oekraïne. Daar zou ze de fokker ontmoeten en de tien rottweilers ophalen. Op het moment dat Alexander de acht puppy's en twee teven overdroeg aan Elena was hij in tranen. Ze spraken af dat de moederhonden naar Oekraïne teruggaan als de oorlog voorbij is. 

 

NVWA stop met bureaucratie laat Oekraïense rottweiler pups vrij!

Posted by Elena Kruglak on Friday, May 20, 2022
Alles over het ras: de Rottweiler

Alles volgens de regels

Eenmaal in Nederland neemt Elena  de puppy’s mee naar de dierenarts, waar ze ingeënt worden tegen rabiës. Daarna gaan ze twee weken quarantaine om ze te kunnen laten adopteren. Precies volgens de regels, dacht de rottweillerfokker. "Alle honden waren netjes gevaccineerd, ontwormd, gechipt en bezaten een officieel Oekraïens paspoort. In Nederland ben ik meteen naar onze dierenarts gegaan om hen te registreren en een Nederlands paspoort aan te vragen.”. Pas twaalf weken na hun geboorte zijn de pups rijp genoeg om gevaccinneerd te worden tegen rabiës (hondsdolheid).

Spoedig worden adoptiegezinnen gevonden voor de pups. Gea Huiskes uit Abbekerk nam de zorg voor pup Mees op zich. "Mees was zwaar vermagerd en heeft heel lang gehuild. Na enkele weken ging het net goed en hadden we hem bijna zindelijk.” zo vertelde Huiskes over die eerste weken aan AD. Huiskes en haar man slapen de eerste twee weken bij hem, want Mees was onrustig.

 

Здрастуйте, прошу про допомогу, а також хочу розповісти вам, як ставляться в Голландії до тварин, що прибули з...

Posted by Elena Kruglak on Friday, May 20, 2022

Inspectie op de stoep

Dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) redenen zou hebben om in te grijpen, konden Huiskes en Kruglak toen nog niet bevroeden. Maar, zei Kruglak tegen het AD. "Eind april sta ik in mijn woonkamer in Slootdorp als twee mensen binnenstappen”, vertelt ze. ,,Ik had de deur namelijk open staan.” Het blijken medewerkers van de NVWA. Ze vragen naar de honden. Op dat moment had Kruglak nog drie rottweilers thuis: de twee vrouwtjeshonden plus één pup. ,,Die hebben ze in beslag genomen wegens gevaar op rabiës. Ze moeten drie tot vier maanden in quarantaine.” 

wil je Elena Kruglak steunen? Je vindt hier haar Crowdfunding actie.

Ook bij de adoptiegezinnen kwam de inspectie langs om de piepjonge puppy's in beslag te nemen. Gea Huiskes is er nog ondersteboven van. "Wij zijn eerlijke mensen, die iets goeds wilden doen, maar we lijken nu halve misdadigers". 

Bezorgd vroeg Huiskes de inspectie om haar op de hoogte te houden, maar aan die belofte zou de inspectie zich nooit hebben gehouden. Verder moet ze 16 euro verblijfskosten per dag betalen, plus eventueel andere kosten tijdens de quarantaine. ,,En dat minstens drie maanden lang. Dit kost ons duizenden euro’s.”, aldus zei Huiskes tegen AD.  Ook Fokster Kruglak vertelde inmiddels duizenden euro’s kwijt te zijn. 

 

Beste mensen, wij zijn in strijd met Nederlanse bureaucratie om 2 volwassen teven en 6 pups vrij te krijgen van NVWA. Wij vragen niet maar elke financiële steun is welkom !

Posted by Elena Kruglak on Friday, May 20, 2022

Onduidelijk

Hoe kon het zover komen? Officieel heeft de NWVA de wet aan haar kant, maar voor met vluchtelingen meegekomen honden en katten gelden tijdelijk flexibelere regels. "De EU heeft, vanwege de noodsituatie in Oekraïne, besloten om flexibel om te gaan met de invoereisen voor huisdieren”, staat er niet voor niets op de website van de NVWA-site. De dieren mogen in thuisquarantaine worden gehouden. Maar, zo begreep Kruglak later, voor huisdieren die zonder hun oorspronkelijke verzorgers meekomen, gelden de reguliere regels. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen