Aanbieding

Onderzoek bewijst: Katten herkennen de namen van andere katten en hun verzorgers

Kat tussen boeken cat-serious

Reageert jouw pluizenbol op zijn/haar naam?

© Bombermoon / Shutterstock

Je vermoedde het misschien al langer, maar nu is het bewezen: jouw poes herkent de naam van zijn verzorgers en andere katten. 

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Katten zijn eigenwijs, onafhankelijk en luisteren niet, wordt vaak gezegd. Het tegendeel is echter waar. Recente onderzoeken tonen aan dat katten zich juist erg aan ons hechten, willen communiceren en onze bewegingen volgen. 

Andere katten

Uit een nieuwe studie, dat in april 2022 gepubliceerd werd door de website Science Alert, blijkt dat katten het vermogen hebben om de namen te herkennen van de mensen met wie zij in een huis wonen. Om meer te weten te komen over de cognitieve vermogens van katten, lieten de wetenschappers een foto zien aan katten die samenleefden met andere katten. Naast de foto werd een stemopname gebruikt om de naam van een kat hardop uit te spreken. Doel was te achterhalen hoe de katten reageerden. De onderzoekers ontdekten dat katachtigen de neiging hebben om langer naar het beeld te staren. Alleen katten die in een dierenasiel wonen reageerden niet op de stemopnamen: "waarschijnlijk omdat er meer katten in het spel zijn, wordt de naam van elke kat minder vaak uitgesproken", verklaarde dierwetenschappelijk onderzoeker Saho Takagi van de Azabu Universiteit in Japan.

Gezinsleden

In een ander experiment voerden de onderzoekers een soortgelijke test uit, maar nu met afbeeldingen van mensen in plaats van de modelkat. Katten kregen een afbeelding te zien van een persoon met wie ze samenleefden (in meerpersoonshuishoudens), en op hetzelfde moment lieten de onderzoekers de naam van de persoon horen, of een andere naam op een heel andere manier. 

Opnieuw leken katten iets langer naar het computerscherm te kijken wanneer de afbeelding en de naam niet met elkaar overeenkwamen, maar dit effect leek groter te zijn in huishoudens waar meer mensen woonden, en in huishoudens waar de kat langer bij het gezin had gewoond.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen