Aanbieding

Oproep aan kattenhouders: "Houd alsjeblieft je kat de aankomende 2 maanden binnen"

Katten binnen voor raam cat-serious © Page Light Studios / Shutterstock

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij de oproep om katten binnen te houden. Maar vanwaar deze vraag?

Door Sander Nelisse

Online sinds , Bijgewerkt op

Het gaat niet goed

De Vogelbescherming maakt zich al geruime tijd zorgen en dus is het op de proppen gekomen met een nieuwe campagne. Met de ondersteunende slogan "kuikens in het land, poes in de mand" probeert de Vogelbescherming kattenverzorgers aan te sporen om hun kat de aankomende 2 maanden binnen te houden. Want het gaat niet goed. Vooral weidevogels zouden het moeilijk hebben.

18 miljoen vogels per jaar

Veel verzorgers hebben er in eerste instantie helemaal geen weet van. Je kat komt gezellig bij je op schoot liggen en kijkt je lief aan wanneer ze een snoepje wil. Ondertussen speelt er zich buiten een heel ander verhaal af. Nederland heeft ongeveer 4 miljoen katten, en die grijpen gezamenlijk zo'n 18 miljoen vogels per jaar!

Met de nieuwe slogan "kuikens in het land, poes in de mand" wil de Vogelbescherming ervoor zorgen dat er minder vogeltjes worden opgegeten.

Weidevogels in de problemen

Met name in de broedperiode van april tot juni worden de meeste vogels door katten gegrepen. Met name weidevogels komen in de problemen, zoals de grutto en de kievit. Deze vogels kunnen geen kant op, aldus Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming. Hij vertelt aan RTL Nieuws: "Ze maken hun nestjes op de grond. Dat maakt ze extra kwetsbaar. Ze hebben grasland nodig dat rijk is aan kruiden. Land ook waar de waterstanden op orde zijn. Omdat er steeds minder van deze plekken zijn zitten de vogels dichter bij elkaar. En dus zijn ze kwetsbaar." 

Houd je kat 's nachts binnen

De boodschap van de Vogelbescherming richt zich in eerste instantie voornamelijk op het 's nachts binnenhouden van je katten. "Helemaal als je in een weidevogelrijk gebied woont. Vooral in de nacht hebben katten door hun zicht een groot voordeel. Dan slapen de meeste vogels ook en zitten ze op hun nest. Dan zijn ze een makkelijk doelwit, zegt Scheurkogel."

Campagne voor derde jaar

De oproep is gestart door de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) en wordt gesteund door de Vogelbescherming, en dit jaar ook door Staatsbosbeheer. Met de campagne hopen ze kattenverzorgers duidelijk te maken dat hun kat 's nachts, als ze buiten is, vogels kunnen grijpen. Hopelijk helpt de campagne bij de bewustwording hiervan.  

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen