Aanbieding

Onderzoek bevestigt: honden luisteren beter naar vrouwen!

Labrador en vrouw dog-wow

Honden blijken een voorkeur te hebben wanneer het om luisteren gaat.

© Cristina Conti / Shutterstock

We willen natuurlijk geen strijd creëren tussen jou en je partner.. maar toch is het leuk om te weten naar wie de hond nou beter luistert! Wetenschappers hebben het antwoord.   

Door Sander Nelisse

Online sinds , Bijgewerkt op

Luistert jouw viervoeter beter naar jou of je partner?

Uit nieuw onderzoek moest antwoord op de vraag komen of dat honden beter luisteren naar mannen of vrouwen. Dit onderzoek werd onlangs uitgevoerd door 'The Royal; Society of Open Science'.

Angstig, blij, agressief of verdrietig

Bij dit onderzoek werden 18 honden onderzocht en werd kritisch gekeken naar de geluiden die deze viervoeters maakten. Vervolgens was het de taak van de mannen en vrouwen om te achterhalen wat die geluiden betekenen. Waren de honden angstig, blij, agressief of verdrietig? De conclusie, vrouwen hadden bijna alle emoties goed geraden, terwijl de mannen er vaak ver vandaan zaten. 

Empathie

Volgens de onderzoekers is dit te verklaren. Vrouwen hebben over het algemeen meer empathisch vermogen dan mannen, wat vrouwen beter in staat stelt emoties in te schatten. Zodoende weet de vrouw dus eerder wat de hond bedoelt. Doordat vrouwen honden beter aanvoelen, kunnen ze ook een sterkere en emotionelere band met de viervoeter opbouwen. 

Op één lijn

Heb jij soms ook het gevoel helemaal op één lijn te zitten met je viervoeter? Volgens hoofdonderzoeker Tamás Faragó komt dat omdat het brein van de hond veel op dat van de mens lijkt. Tamás vervolgt: "Uit onze recente MRI onderzoeken blijkt dat honden en mensen dezelfde breinfuncties en processen gebruiken om andermans emoties te peilen." Dat is ook de reden waarom je hond je soms komt troosten als je moet huilen.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen