Aanbieding

Nederlandse dierenartsen helpen massaal Oekraïners: al ruim 300 dieren behandeld

Vluchteling met hond dog-cat-happy

Niemand wilt zijn of haar huisdier achterlaten, zelfs niet in tijden van oorlog.

© Ruslan Lytvyn / Shutterstock

De oorlog in Oekraïne gaat iedereen aan het hart in ons land, zo ook de dierenartsen. Die hebben namelijk samen al meer dan driehonderd huisdieren behandeld. 

Door Sander Nelisse

Online sinds , Bijgewerkt op

Hulp voor dieren

Oekraïners zijn sinds de recente uitbraak van de oorlog massaal op de vlucht geslagen naar onder meer Nederland, en deden dit vaak ook met hun huisdier(en). Een dier moet normaal gesproken de juiste papieren en allerlei vaccinaties ontvangen voordat ze naar Nederland mogen reizen, "maar in deze situatie kan dat natuurlijk niet", aldus een woordvoerder van de stichting "Hulp voor Dieren."

Hondsdolheid

"Om ziektes zoals rabiës te voorkomen, is het belangrijk dat alle dieren afkomstig uit Oekraïne een dierenarts zien", zo valt te lezen bij Dagblad van het Noorden. In Nederland komt hondsdolheid (rabiës), niet meer voor. In Oekraïne nog wel. Hondsdolheid is nog steeds een dodelijke infectieziekte die ook mensen kunnen oplopen na een beet van een hond, of door gekrabd of gelikt te worden door een hond met hondsdolheid. 

700 dierenartsen

In Nederland hebben zich inmiddels zo'n 700 dierenartsen aangesloten bij de stichting "Hulp voor Dieren." De artsen kunnen per dier €250 declareren bij de stichting. Gelukkig vallen de kosten die in rekening worden gebracht vaak lager uit. "Zo zien we dat dierenartsen soms alleen de medicijnen en vaccinaties declareren, maar niet het consult, vertelt de woordvoerder." Inmiddels heeft de stichting via donaties al 100.000 euro ontvangen. 

Veel rust, geduld en liefde

Dat acties als deze hard nodig zijn blijkt wel uit de woorden van dierenarts Angela Kersseboom, die voor de dierenkliniek Rijnlaan in Utrecht werkt. Een spaniël was in shock geraakt na de tocht van Oekraïne naar Nederland. "Uiteindelijk bleek dat dit chocoladebruine hondje niet in shock was. Wel had hij hoge koorts, oorontsteking en bloed bij de ontlasting. Dus dan starten we een behandeling voor hem op", vertelt de arts tegenover Dagblad van het Noorden. "Zo'n reis kan veel stress met zich meebrengen. Eerder kwam al een jongen langs met zijn Pitbull, die de inslag van bommen had meegemaakt. Als je nu de radio al iets te hard zet raakt de hond overstuur." Gelukkig ziet Kersseboom meestal goed verzorgde en blije dieren uit Oekraïne voorbij komen die ondanks het recente trauma nog opgewekt bij de dokter op tafel zitten. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen