Aanbieding

Crisis voelbaar bij dierenopvangcentra: huisdieren vaker afgestaan uit financiële nood

Hond in opvangcentrum dog-cat-sad

"Dieren worden afgestaan, omdat de energierekening onbetaalbaar is geworden"

© Danhy.Fotografia & Zanna Pesnina / Shutterstock

Dat de crisis langzaam in meer of mindere mate voelbaar wordt voor ons allemaal is duidelijk. En dat merken ze ook bij diverse dierenopvangcentra. 

Door Sander Nelisse

Online sinds , Bijgewerkt op

Steeds meer huisdieren afgestaan

Was het eerst de corona crisis, is het nu de oorlog in Oekraïne die voor een nieuwe crisis zorgt, en die hakt er bij veel mensen steeds meer in door exploderende prijzen. Dit merken ze inmiddels ook bij de kleinere dierenopvangcentra. Steeds meer huisdieren worden afgestaan. 

Benzine en boodschappen

Het gebeurt echt niet zomaar dat huisdieren worden afgestaan, maar sommige mensen komen voor keuzes te staan. Het potje gaat nu op aan benzine en dure boodschappen. Uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat het voor veel mensen toch echt een laatste redmiddel is, het afstaan van hun huisdier.

Energierekening onbetaalbaar

Ester merkt dat er bij de opvangcentra steeds vaker gezinnen komen "waarbij de financiële situatie plotseling onhoudbaar is geworden." "Dieren worden afgestaan, omdat de energierekening onbetaalbaar is geworden", zo vertelt ze tegenover Hart van Nederland

Zorgen over stijgende kosten voor hond, kat of vogel

Van alle Nederlanders die een huisdier hebben, maakt bijna de helft (44%) zich zorgen over de stijgende uitgaven voor hun hond, kat of vogel. Bijna dagelijks komen er telefoontjes binnen bij de Dierenvoedselbank Rijnmond waarbij schuldhulpverleners op zoek zijn naar oplossingen voor hun cliënt. De Dierenvoedselbank in Rijnmond helpt momenteel zo'n 350 gezinnen in Rotterdam en omstreken. Ze voorzien in voer, speeltjes maar bijvoorbeeld ook vlooienspray. 

Pijnlijke situaties

Er bestaat veel schaamte over het bezoeken van een voedselbank, hetzij voor mensen of dieren, ziet ook Hoogerwerf van de dierenvoedselbank in Rotterdam. "Het zou mooi zijn als we wat meer naamsbekendheid zouden krijgen, zodat pijnlijke situaties waarin mensen hun huisdier uit wanhoop wegdoen voorkomen kunnen worden."

Laatste optie

Uit het onderzoek blijkt verder dat het wegdoen van hun huisdier voor sommige mensen een laatste optie is. 8 procent overweegt dit, met name bij Nederlanders jonger dan 50. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen