Aanbieding

Nog steeds veel katten afgeschoten in Nederlandse provincies: Utrecht wil verandering

Jager aan het werk cat-serious

Zwerfkatten mogen in verschillende provincies worden doodgeschoten door jagers

© Mountains Hunter / Shutterstock

Om overlast en natuurschade tegen te gaan mogen zwerfkatten in sommige provincies worden afgeschoten door jagers. In één jaar werden in Utrecht soms wel vierhonderd katten afgeschoten. Utrecht neemt nu het voortouw om dit te veranderen.

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds , Bijgewerkt op

Net als in veel andere provincies lopen er ook in Utrecht veel zwerfkatten rond. Daarom gingen gemeenten, provincies, wetenschappers en dierenorganisaties op zoek naar diervriendelijke aanpak. Al een jaar geleden stopte de provincie met het doodmaken van zwerfkatten. In plaats daarvan vonden de Utrechters een meer katvriendelijke aanpak.

Kattenvangers 

In één jaar werden in Utrecht soms wel vierhonderd katten afgeschoten. Maar daar is nu dus een einde aangekomen. Utrecht nam kattenvangers in dienst, die zwerfkatten vangt, sterilliseert en herplaatst. 

Zo zou je Marianne Ingwersen tegen het lijf kunnen lopen. "De vangkooi, daar moet het mee gebeuren", vertelde ze tegen RTV Utrecht. De kat wordt gelokt met voer en eenmaal in de kooi, proberen ze het proces zo stressloos mogelijk te laten verlopen. "We doen er een doek overheen zodat het donker wordt."

Daarna worden de katten gesteriliseerd, ingeënt en gaan ze weer de vrije natuur in.  Als het kan op dezelfde plek, soms ergens anders zodat de katten beschermde vogels met rust laten. 

Vroeger huiskatten

Zwerfkatten zijn van oorsprong vaak huiskatten, zo zei directeur van Stichting Zwerfkatten Nederland Carien Radstake tegen RTV Utrecht. "Een huiskat belandt op straat, die krijgt kittens, en die krijgen ook weer jongen. En die jongen zijn totaal niet gewend aan mensen. Zonder huiskat, geen zwerfkat."

Ook andere gemeenten en provincies breken hun hoofd over een katvriendelijke aanpak van zwerfkatten. Volgens de Sophia Vereeniging lopen er in Nederland tussen de 136.000 en 1,2 miljoen zwerfkatten rond. Ook komen er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel. En het aantal blijft groeien. 

"Het gevolg is een hoop kattenleed, vervolgde Radstake tegen RTV Utrecht. "Zo leuk is het niet om buiten te leven en voor je eigen kostje te moeten zorgen."

Doodgeschoten door jagers

Om overlast en natuurschade tegen te gaan mogen zwerfkatten in sommige provincies worden afgeschoten door jagers. Dit kunnen provincies zelf regelen via de Wet natuurbescherming. De Sophia- Vereeniging vindt dit niet alleen dieronvriendelijk, ze wijst er op haar website ook op dat het niet helpt: "zwerfkatten leven in groepen, waarbinnen iedere kat zijn eigen plek heeft. Als er een kat wegvalt, wordt zijn plek meteen ingenomen door een nieuwe zwerfkat. De overlast en de vermeende schade die de groep veroorzaakt, zullen dus hetzelfde blijven"

In Utrecht gaan ze nu dus zwerfkatten vangen. Maar volgens Radstake van de Stichting Zwerfkatten Nederland kan ook aan andere oplossingen gedacht worden: bijvoorbeeld een chipplicht. Want als katten gechipt worden, is het sneller duidelijk welke katten huiskatten zijn en welke rondzwerven. 

Wamiz hoopt dat andere provincies het voorbeeld van de provincie Utrecht volgen. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen