Aanbieding

Te veel honden in Duitsland: gemeente neemt beslissing waar iedereen woedend om is

Te veel honden in Kirchhundem. dog-serious © A Katz / Shutterstock

1000 honden zijn er gewoon te veel, althans dat vindt het gemeente bestuur van Kirchhundem. De maatregel die men wil nemen zorgt nu voor serieuze controverse. 

Door Sander Nelisse

Online sinds 15-01-2022 06:00, Bijgewerkt op 17-01-2022 16:19

Lange tijd was het stadje Kirchhundem in het district Olpe, waar 12.000 mensen wonen, een waar paradijs voor honden(h)ouders. Het heeft niet alleen het grootste bosgebied in de regio, maar heeft ook een extreem laag hondenbelastingtarief. Geen wonder dat er hier dan ongeveer 1000 honden wonen. Dat is nog even los van het aantal honden dat nog niet is aangemeld. 

Nu lijken er toch wat scheuren te komen in het idyllische dierenplekje genaamd Kirchhundem. Vanaf begin januari 2022 wil de regerende CDU het grote aantal honden terugdringen. Dit willen ze doen door de hondenbelastingwet aan te passen en een forste belastingverhoging door te voeren. Dit zorgt ervoor dat honden(h)ouders in vergelijking met andere gemeentes in Duitsland nu veel meer gaan betalen en ergens in het midden van het veld zijn terug te vinden. Voor het houden van gevaarlijke honden wordt het helemaal een dure aangelegenheid. 

Sterke belastingverhoging zonder kans op verlaging

Vanaf 2022 kost een hond 66 euro per jaar en twee honden 90 euro per jaar per hond. Vanaf drie honden, kost elke viervoeter maar liefst 200 euro per jaar. Honden die als gevaarlijk worden geclassificeerd, betalen zelfs een belasting van 600 euro per jaar per hond. De reden? Gevaarlijke honden worden als luxeproduct gezien. En wanneer verzorgers twee gevaarlijke honden hebben betalen zelfs 800 euro per jaar, per hond.  

Voor de SPD en de Groenen zijn deze belastingtarieven te hoog. Ze vragen ook om bij het heffen van de belasting rekening te houden met het feit of een gevaarlijke hond uit het asiel komt en of deze een gezelschapshondentest heeft weten te doorstaan. Bovendien vrezen ze voor aanvullende problemen als gevolg van de forse belastingverhoging. De CDU heeft deze feedback al van de hand gedaan door te stellen dat dit tot meer bureaucratie zou leiden. Bovendien wordt zo het doel om minder honden in de gemeente te hebben op deze manier niet bereikt. 
 

Laat een reactie achter

0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen