Aanbieding

Kat en hond met kerstmuts

Een gevaar zit in een klein hoekje, vooral zo rond de feestdagen

© Michael Pettigrew / Shutterstock

Let op! Dit zijn de gevaren voor huisdieren rond de feestdagen

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds

Met de feestdagen voor de deur maken we het binnenshuis altijd éxtra gezellig met allerlei versieringen en lekker eten. Maar is dat wel veilig voor huisdieren?

Kerstbomen, kerststerren, oliebollen en nepsneeuw... Een feest voor ons, maar mogelijk gevaarlijk voor onze geliefde viervoeters. Veel van dit soort versieringen en lekkernijen kunnen totaal geen kwaad voor huisdieren, maar andere zijn zeer giftig of zelfs dodelijk!

We nemen het hier allemaal met je door. Maar, giftig of niet giftig... Neem bij twijfel gewoon contact op met een dierenarts!

De kerstboom

Ondanks dat er veel verschillende soorten kerstbomen zijn, zijn ze gelukkig maar zeer zelden giftig voor huisdieren. Honden en katten krijgen maar zelden of nauwelijks klachten wanneer ze van de boom eten. Wel kunnen grove stukken hout en harde naalden maagklachten veroorzaken, zoals braken en diarree. Wees je daarom altijd bewust van beschadegingen aan je boom. 

Nepsneeuw

Nepsneeuw wordt vaak gemaakt van plastic materialen zoals polyacrylaat en polyethyleen. Dit zorgt niet snel voor een vergiftiging, maar het kan wel klachten veroorzaken als gevolg van irritatie aan het slijmvlies van mond, maag en darmen.

Lekkernijen

Alle lekkere (en vaak ongezonde) snacks die we rond de feestdagen in huis halen, kunnen voor ons maar nauwelijks kwaad. Maar als onze dieren ze te pakken krijgen, is het vaak een ander verhaal. Met deze feestelijke lekkernijen moet je uitkijken als je dieren rond hebt lopen. 

Kerstgebak en oliebollen

Druiven, rozijnen en krenten kunnen in kleine hoeveelheden al heel gevaarlijk zijn voor huisdieren. Het kan namelijk nierfalen veroorzaken. Een gewone (krentenloze) oliebol zou geen kwaad moeten kunnen. 

Chocolade

Rond de feestdagen kunnen er allelei soorten chocola in huis gehaald worden, zoals kersenbonbons, chocoladekransjes in de kerstboom of een chocoladeletter die is blijven liggen. Wees hier heel voorzichtig mee! Chocolade kan namelijk dodelijk zijn voor honden en katten. 

Planten

Bepaalde planten kunnen giftig zijn voor honden en katten. Daarom is het goed om te weten welke planten je het beste niet aan kunt schaffen als je huisdieren hebt. Hieronder behandelen we de planten die we rond de kerstdagen in huis halen, en mogelijk gevaarlijk zijn voor honden en katten.

Kerstster (Euphorbia pulcherrima)

Dit is een giftige plant, maar de symtomen zijn mild. Je huisdier kan gaan kwijlen, braken en sloom worden na het eten van kerstster, maar dit is relatief snel weer voorbij. 

Hulst (Ilex spp.)

Er zijn honderden soorten hulst. Llex aquifolium zie je vaak terug in kerstkransen en kerststukjes. Alle delen van deze plant zijn heel giftig voor dieren. De blaadjes en bessen bevatten namelijk saponines, zeepachtige stoffen die het slijmvlies van maag en darmen irriteren. Deze plant bevat ook cyanogene glycosiden, waaruit in het lichaam cyanide kan worden gevormd.

Maretak (Viscum album, mistletoe)

Kussen onder de maretak zou geluk moeten brengen, maar als onze dieren het eten, is dit mogelijk gevaarlijk. De stengels en blaadjes bevatten eiwitten die giftig kunnen zijn, ook al ontwikkelen dieren maar zelden daadwerkelijk klachten hiervan. Soms ontstaat er wat irritatie van maag- en darmslijmvlies en in zeer zeldzame gevallen kunnen er zenuwsymptomen ontstaan. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen