Aanbieding

Liggende hond

"We weten dat er veel honden zijn die gevoelig zijn voor geluid, maar we onderschatten hun angst ..."

© Tara Lynn and Co / Shutterstock

Dagelijkse geluiden veroorzaken meer stress voor je hond dan je denkt: hier moet je op letten!

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Veelvoorkomende geluiden in het huishouden kunnen honden stress en angst bezorgen. En volgens dit onderzoek wordt dat door veel verzorgers onderschat. 

Onderzoekers van de Universiteit van Californië, ontdekten dat hondenverzorgers de stress van hun vietvoeters niet (h)erkennen wanneer het veroorzaakt wordt door gewone huishoudelijke geluiden. Het is algemeen bekend dat honden niet houden van plotselinge en harde geluiden, zoals vuurwerk en onweer. Maar nieuw onderzoek toont aan dat veel 'normale' geluiden ook een trigger kunnen zijn. Denk hierbij aan iets simpels als de stofzuiger of de magnetron. 

Meer moeite met hoge, dan met lage tonen

Uit het onderzoek bleek dat een hoge frequente en onconstante geluiden eerder angst bij honden veroorzaken dan lage tonen en een continu geluid. De batterijmelder van je rookmelder is daarom een stuk stressvoller voor een hond dan bijvoorbeeld het getik van een klok. 

Sommigen geluiden kunnen pijnlijk zijn

Emma Grigg, een onderzoeksmedewerker en docent aan de UC Davis School of Veterinary Medicine, zegt volgens UC Davis dat omdat honden een breder en gevoeliger gehoor hebben, sommige geluiden potentieel pijnlijk zijn voor de oren van een hond, zoals zeer harde of hoge geluiden. Ze zegt dat het minimaliseren van blootstelling zo simpel kan zijn als het vaker vervangen van batterijen in rookmelders of het verwijderen van een hond uit een kamer waar harde geluiden kunnen optreden.

Tekenen van stress

"We weten dat er veel honden zijn die gevoelig zijn voor geluid, maar we onderschatten hun angst voor lawaai dat wij als normaal beschouwen, omdat veel hondenbezitters geen lichaamstaal kunnen lezen", zegt Grigg.

Signalen dat je hond stress beleeft door huishoudelijke geluiden, zijn onder andere ineenkrimpen, beven of terugtrekken. Dit zijn vrij herkenbare en duidelijke tekens van stress, maar honden kunnen ook kunnen hijgen, hun lippen likken, hun hoofd afwenden of verstijven als stressreactie. Deze tekenen van angst of bezorgdheid vaak moeilijker te herkennen voor hondenverzorgers omdat dit gedrag heel subtiel is. Grigg raadt daarom hondenverzorgers aan zich meer te verdiepen in de stressreacties van honden. 

Het onderzoek

Voor het onderzoek zijn 386 hondenverzorgers gesproken over de reacties van hun vietvoeters bij normale huishoudelijke geluiden. Ook bestudeerden de onderzoekers 62 video's van honden die dergelijk gedrag vertoonden en de reacties van hun verzorgers. 

Uit het onderzoek bleek dat de verzorgers niet alleen de angst van hun hond onderschatten, maar dat de meerderheid van de mensen in video's geamuseerd reageerden, in plaats van bezorgd. "Er is een mismatch tussen de perceptie van eigenaren en het angstig gedrag van de honden. Sommigen reageren eerder geamuseerd dan bezorgd", zei Grigg. "We hopen dat deze studie mensen aan het denken zet over de geluidsbronnen die hun hond stress kunnen bezorgen, zodat ze stappen kunnen ondernemen om de blootstelling van hun hond eraan te minimaliseren."

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen