Aanbieding

Honden achter in auto

De honden die in 2019 bij dezelfde zaak in beslag werden genomen

© Broodfokkers&Handelaars moeten verboden worden / Facebook

Meer dan 180 dieren in beslag genomen bij dierenwinkel in Oost-Vlaanderen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

In 2019 werden al een aantal dieren in beslag genomen, maar dit keer zijn het er 180!

Winkel gesloten, eigenaar niet te bereiken

Dat we niet alleen in Nederland ernstige verhalen lezen over de verwaarloosing van dieren bewijst de volgende zaak die zich in België voordoet. Het was afgelopen woensdag toen de Belgische politie samen met de dienst Dierenwelzijn met een huiszoekingsbevel binnen vielen bij dierenzaak Droopy in Lochristi, België. De winkel was gesloten en de eigenaar niet te bereiken. Inspecteurs troffen ter plaatse direct dode konijnen, muizen en kippen aan. 

Niet onbesproken

Lochristi, de dierenzaak in het Oost-Vlaamse Lochristi is geen onbekende van de dienst Dierenwelzijn. De dienst deed in 2019 al een inval, waarbij 23 dieren in beslag werden genomen, waaronder enkele Oost-Europese mopshonden die te jong waren voor de verkoop. Enkele van de honden waren verlamd. De eigenaar van de dierenzaak staat in januari terecht voor het onthouden van aangepaste voeding, verzorging en huisvesting van dieren. 

188 dieren

Dit keer is dus eigenaar dus opnieuw in de fout gegaan en werden 188 dieren in beslag genomen waaronder katten en honden, maar ook vogels, konijnen, cavia's, vissen en 60 kippen. "We hebben een proces-verbaal opgesteld en overgemaakt aan het parket", zo vertelt Brigitte Borgmans, woordvoerder van de dienst Dierenwelzijn, tegenover VRT. Brigitte vervolgt: "We hebben nu 2 maanden de tijd om de bestemming van de in beslag genomen dieren te bepalen. Momenteel verblijven ze in het asiel. Als er beslist wordt dat ze daar blijven, kunnen ze daarna geadopteerd worden."

Geen dieren meer verkopen

Een saillant detail is het feit dat de eigenaar van de dierenzaak lange tijd bestuurslid was bij ANI-ZOO, de beroepsfederatie die opkomt voor de belangen van ondernemers in de huisdierensector. Sinds 2019 maakt hij echter geen deel meer uit van die vzw. Naast het gerechtelijk onderzoek dat loopt, riskeert de eigenaar ook het verlies van zijn vergunning. "Als dat gebeurt, mag hij geen dieren meer verkopen", stipt Borgmans aan. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen