Aanbieding

Hond Moos in ziekenhuis

Hond Moos werd onverwacht de held van de dag

© Evidensia Dierenziekenhuis Arnhem / Facebook

Labrador Moos held van Gelderland na redden leven puppy in nood

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Bij Evidensia Dierenziekenhuis staat Moos bekend als een ware held! Door een simpele maar moedige daad redde hij het leven van een puppy in hoge nood. 

De 8-jarige Labrador en zijn verzorger Wil Stoffel waren bijna klaar bij de dermatoloog in het dierenziekenhuis toen iemand de ruimte in kwam en vertelde dat een pup met spoed een bloedtransfusie nodig had. "Als je eigen hond het nodig zou hebben, hoop je ook dat er iemand is die je met zijn hond kan helpen", vertelde Wil Stoffel nuchter aan Omroep GLD.

Bloedspoed voor een kleine pup

Voordat de puppy geopereerd kon worden, moest hij eerst bloed krijgen. Er is een speciale bloedbank voor honden in Nijverdal, maar het kon uren duren voor het bloed het dierenziekenhuis zou bereiken. En tegen die tijd zou het waarschijnlijk al te laat zijn geweest voor het hondje. Schoffel gaf aan dat hij er niet lang overna hoefde te denken toen hem de vraag werd gesteld of Moos kon doneren. 

Alles over het ras: de Labrador

'Moos kon het wel missen'

Honden moeten minimaal 25 kilo wegen en sterk en gezond zijn om bloed te kunnen geven. Volgens Stoffel was Moos wat sloom na zijn donatie, maar dat was een dag later alweer over. "Hij is groot en sterk en kon het wel missen."

Stoffel gaf ook aan dat hij het belangrijk vind dat het personeel van de kliniek had nagedacht over wie ze vroegen voor de donatie. "Dat je het niet gaat vragen aan de eigenaar van een hond die al bang is voor een dierenarts en er dan zoiets nog bij krijgt. Moos is heel gemakkelijk. Hij liep mee met de dierenarts en een half uur later kwam hij heel relaxed weer terug."

Bloedtransfusies bij honden?

Bloedtransfusies moeten wel vaker uitgevoerd worden bij dieren, maar voor de meeste klinieken is dit geen dagelijkse kost, en al helemaal niet zo ad hoc! Honden hebben, net als mensen, een specifieke bloedgroep. Gelukkig luistert het bij de eerste bloedtransfusie niet heel nauw of de bloedgroepen overeenkomen. Bij een eventuele tweede transfusie wordt het wel belangrijk om hier rekening mee te houden. 

De donatie van Moos en de operatie van het hondje vonden al plaats in augustus. De operatie is geslaagd en de pup is weer helemaal hersteld! Evidensia heeft er bewust mee gewacht om met dit verhaal naar buiten te komen, om er zeker van te zijn dat het goed ging met het hondje. 

Bron: Omroep GLD

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen