Aanbieding

Vrouw en hond in zwart wit

Men kan het overlijden van een huisdier net zo zwaar ervaren als het overlijden van een medemens

© Kazantseva Olga / Shutterstock

Rouwverlof voor een huisdier? Britse Wendy vroeg het aan

Door Maya van Tol Redacteur

Online sinds Bijgewerkt op

Het verliezen van een huisdier kan een ongelofelijke pijn met zich meebrengen. Een Britse vrouw vroeg twee weken verlof aan om te rouwen voor haar hond. 

Wendy O’Grady uit het Egham (vlakbij Londen) voorloor onlangs haar hond Mac aan onbehandelbare ruggenmergkanker. “Zijn ruggengraat brokkelde letterlijk af, we konden niets doen. We sliepen vier of vijf nachten beneden met hem, maar hij leed zoveel pijn.” Op 12 juli lieten Wendy en en haar man Mike Zac inslapen.

Een ongekende band

Wendy en Mike wilden ongelofelijk graag kinderen, maar dit is ze niet gelukt. In 15 jaar tijd heeft Wendy 10 miskramen gehad. Als troost nam haar man in 2009 een labrador van 9 maanden mee naar huis. “Ik werd meteen verliefd op zijn zachte natuur toen ik hem voor het eerst zag. Hij maakte onze levens beter, hij werd onze baby. We hadden onmiddellijk een band,” vertelt Wendy over Mac. 

Onmogelijk om te werken

De pijn van Macs dood was voor Wendy zo groot dat ze niet meer kon werken, en ze vroeg twee weken ziekteverlof aan. "Na twaalf jaar hem niet achter de deur te vinden als ik thuiskom breekt mijn hart." Haar verdriet was zo intens dat ze een auto-immuunziekte ontwikkelde, het syndroom van Sjögren. Een ziekte die de bijzonderheid heeft droge ogen en mond te veroorzaken, maar ook voor ontstekingen in het lichaam kunnen zorgen. 

Vanwege haar intense verdriet, vraagt Wendy mensen om meer begrip voor rouw bij het verlies van een geliefd huisdier. Wendy vindt dat we er opener over moeten zijn en erover moeten durven praten. Met haar verlofaanvraag wil ze de rust pakken die ze nodig heeft en aantonen dat het overlijden van een dier een enorme impact kan hebben op de verzorger.

Rouwverlof  in Nederland

In Nederland, is er net als in Engeland geen wettelijke regel over rouwverlof bij het overlijden van een dierbare, laat staan bij het overlijden van een huisdier. Momenteel speelt de discussie in de Tweede Kamer voor het wettelijk vastleggen van een rouwverlof bij het overlijden van een partner of kind. Vind jij dat er een soortgelijke regeling moet komen voor het overlijden van een huisdier?

Bron: Nieuwsblad

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen