Aanbieding

Van wie is de gevangen caracal die in Barendrecht gevangen werd?

Caracal cat-wow © Links: Politie Barendrecht- Facebook / Rechts: Project76 - Shutterstock

Nadat afgelopen woensdagavond in Barendrecht een caracal werd gespot en vervolgens gevangen rijst de vraag van wie de caracal is.

Door Sander Nelisse

Online sinds , Bijgewerkt op

Caracal in Barendrecht, maar wie is de eigenaar?

Afgelopen woensdagavond liep de Barendrechtse Eva-Rosa Kost door Barendrecht heen toen ze rond 17:00 iets aan de rand van de bossen zag. Eva verteld tegenover Rijnmond nieuws: "Ik dacht in eerste instantie dat het een vos was. Toen ik dichterbij kwam, bleek het om een katachtige te gaan. Het dier leek heel tam. Althans, het vluchtte niet direct. Pas na enige tijd liep het dier richting het bos." 

De grote vraag die nu de dierenpolitie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en dierenorganisaties bezighoudt is van wie deze caracal, een grote kat, nu is?

Wat is een caracal?

Een caracal is een middelgrote wilde kat afkomstig uit Afrika, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en droge gebieden van Pakistan en Noordwest-India. Ze worden gekenmerkt door hun robuuste bouw, lange benen, kort gezicht, lange oren en lange hoektanden. Hun vacht is geheel roodachtig geelbruin. Ze worden ongeveer 40-50 cm hoog en wegen tussen de 8-19 kg. Het zijn typische nachtdieren, over het algemeen geheimzinnig en moeilijk te observeren. 

Beschermd en verboden te houden

Des te specialer is het dat Eva-Rosa de tijd had om een filmpje te maken van de caracal toen ze hem vond. Uiteindelijk is het dier later op de avond door een dierenarts met een verdovingspistool gevangen. 

Stichting AAP schrijft het volgende hierover: " De caracal is bescherm en verboden te houden zonder ontheffing. Dat het dier nu in een bos in Nederland wordt aangetroffen vinden we erg zorgelijk."

Eerder werden in een flat in Capelle aan den IJssel ook al twee servals aangetroffen. De dieren zijn inmiddels verdwenen en eigenaar zegt niet te weten waarheen. Een woordvoerder van de politie zegt: Het is inderdaad opvallend dat we nu vaker zulke dieren tegenkomen. Zo'n dier moet je toch niet in huis willen houden? Ze horen hier niet."

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen