Aanbieding

Politie doet invallen in onderzoek naar illegale handel in puppy's en kittens

<p>Naast volwassen honden en katten werden 2 puppies en 18 kittens aangetroffen.</p> dog-cat-sad

Naast volwassen honden en katten werden 2 puppies en 18 kittens aangetroffen.

© Politie Schagen / Facebook

Een onderzoek naar illegale dierenhandel leidde tot verschillende invallen in Schagen en Medemblik afgelopen week.

Door Sander Nelisse

Online sinds , Bijgewerkt op

Pups en kittens in kooien aangetroffen

Recent heeft de Politie Schagen in samenwerking met rechercheurs van het Landelijk Milieuteam, de dierenpolitie en de NvWA onder leiding van het Functioneel Parket invallen gedaan in 2 verschillende panden in Medemblik en Schagen waar ze pups en kittens in kooien aantroffen. Een 37-jarige verdachte uit Schagen is aangehouden voor illegale dierenhandel. Tevens wordt de man verdacht van wittwassen en valsheid in geschrifte. 

Dader op heterdaad betrapt

Een aantal maanden geleden is de dierenpoltie in samenwerking met de NVWA en het Landelijk Milieuteam van de politie een onderzoek gestart naar de illegale handel in puppy's en kittens. Hierbij kwam de 37e jarige verdachte naar voren. 

Het onderzoek, dat onder leiding stond van het Functioneel Parket, leidde tot de 2 panden in Schagen en Medemblik waar de politie een ongelooflijk aantal pups en kittens aangetroffen. De doorzoeking van de panden werd gedaan in het bijzijn van een rechter-commisaris. De aangetroffen situatie was dier onwaardig. In het pand zaten 9 volwassen bulldogs, 8 volwassen Britse korthaar katten, 28 kittens en 2 puppies! Allen zaten ze opgesloten in erbarmelijke kooien.

Einde dierenleed nog niet in zicht

Alle aangetroffen dieren zijn, na overleg met een Officier van Justitie en na fotografisch te zijn vastgelegd, in beslag genomen. Ze zijn ondergebracht op een locatie waar ze de zorg krijgen die de dieren nodig hebben. 

Het onderzoek dat resulteerde in de aanhouding van de 37e jarige verdachte is hiermee nog niet ten einde. De dierenpolitie zet, in samenwerking met de NVWA en de rechercheurs van het milieuteam, het onderzoek voort naar de illegale handel. Meerdere aanhoudingen worden daarbij niet uitgesloten. 

Illegale honden-en kattenhandel

Het is duidelijk dat er nog steeds veel misstanden plaatsvinden in het fokken en verhandelen van puppy's en kittens, maar ook volwassen dieren. Zo kunnen geïmporteerde honden of katten van illegale fokkers niet de juiste vaccinaties hebben. Tevens is het mogelijk dat ze niet gechipt of geregistreerd zijn, te jong, niet goed gesocialiseerd zijn of slecht behandeld worden. 

Wat kun je zelf doen?

Ben je van plan een puppy of kitten te adopteren is het allereerst belangrijk om je goed voor te bereiden op de komst van je nieuwe huisdier. Helaas stromen de asielen in Nederland weer vol met post-corona honden en katten. 

Daarnaast wil je natuurlijk een huisdier adopteren dat gezond is. Zo kun je bijvoorbeeld letten op de conditie van de huid of vacht. Let er daarnaast op of het dier zich goed en vrij kan bewegen en controleer altijd of ze alle nodige inentingen en behandelingen tegen parasieten hebben gehad. 

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen