Aanbieding

Ook honden en katten zouden coronavaccin moeten krijgen

Vaccinatie met hond op achtergrond dog-cat-serious

In Rusland en Amerika wordt al gewerkt aan een coronavaccin voor dieren.

© Billion Photos / Shutterstock

Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, heerst de vraag: moeten ook onze huisdieren gevaccineerd worden om corona tegen te gaan?

Door Nelleke Pieters

Online sinds , Bijgewerkt op

“Katten en honden moeten na alle mensen een corona-prik krijgen om verspreiding van varianten tegen te gaan”, luidt de titel van de Engelse krant Mirror. De website laat weten dat experts denken dat het vaccineren van huisdieren zal helpen tegen de ontwikkeling en verspreiding van nieuwe varianten zoals de Delta-variant die inmiddels ook in veel landen in Europa de kop op doet. Waar komt dit nieuws vandaan? 

Coronaprik voor honden en katten

In de Britse politiek doen zich geluiden voor dat het tijd wordt om ook honden en katten te vaccineren. Mark Hendrick’s van de Labour partij zegt: “Covid is mogelijk begonnen bij vleermuizen. De prioriteit is nu om mensen te vaccineren, maar over een jaar of zo moeten we naar dierlijke vaccins gaan kijken”. De Mirror laat weten dat de politieke partij bang is dat onze huisdieren besmet raken en vervolgens de mens weer besmetten met een nieuwe variant. Deze ideeën komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het WSAVA  (World Association of Small Animal Veterinarian) liet in maart al weten grote vragen te hebben over de rol die nieuwe varianten van het virus spelen in de gezondheid van gezelschapsdieren en hun verzorgers.

Vaccin in ontwikkeling

In Rusland en Amerika wordt al gewerkt aan een coronavaccin voor dieren. Sterker nog, Rusland heeft het vaccin al af en geeft aan dat het klaar is voor gebruik. Het zou reeds getest zijn op honden en katten en goede resultaten hebben getoond. De WSAVA laat weten dat het nodig is om meer onderzoek te doen alvorens we dit vaccins aan onze huisdieren kunnen geven. Net als bij de vaccin voor de mens, kan er nog een lange tijd overheen gaan voor deze echt beschikbaar is. Voor nu raden zij daarom, net als het RIVM, aan om vooral goed je handen te wassen voor en na het contact met een huisdier. Dit is de beste manier om zowel mens als dier tegen de overdracht van het virus te beschermen.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen