Aanbieding

Wachtlijsten bij asielen om corona-huisdier af te staan

Hondje achter tralies dog-cat-serious

Waar we allemaal voor vreesde lijkt nu werkelijkheid te worden. De asielen stromen vol met corona-huisdieren waar mensen niet langer de tijd voor hebben nu het ‘normale leven’ weer op gang begint te komen.

Door Nelleke Pieters

Online sinds , Bijgewerkt op

Te mooi om waar te zijn

Sinds de eerste lockdown in maart 2020 was er een enorme vraag naar huisdieren. Honden en katten waren niet aan te slepen en zelfs de minst geliefde dieren uit het asiel wisten een plekje te vinden. Misschien denk je: ‘goed nieuws!’, maar de meeste dierenliefhebbers onder ons zagen de bui al hangen. ‘Nu heeft iedereen tijd om voor een huisdier te zorgen maar wat als straks het normale leven weer begint?’ Een terechte angst blijkt nu.

Lege asielen van korte duur

Zoals de asielen eind 2020 leger dan ooit waren, zijn er nu bij sommige asielen al wachtlijsten om je huisdier af te kunnen staan. Het dierenasiel in Tiel is er hier een van. ,,Het is veel drukker dan deze winter. Ik houd mijn hart vast voor de zomer.’’ laat Maaike Vermeulen van het dierenasiel weten aan het Eindhovens Dagblad

Ook dierenasiel DOA in Amsterdam ziet de hoeveelheid teruggebrachte corona-huisdieren toenemen. ,,Mensen kunnen er weer op uit, mogen weer naar kantoor. Huisdieren verdwijnen weer uit beeld. En dan is het: weg ermee.” legt de woordvoerster van het grootste dierenasiel van Nederland uit aan de Stentor

Agressie en verlatingsangst

Naast dat huisdieren worden teruggebracht omdat men er geen tijd meer voor heeft, zijn er ook velen die terugkomen vanwege gedragsproblemen. Zowel het dierenasiel in Tiel als dierenasiel DOA zien dezelfde terugkerende problemen. ,,Soms zijn ze echt nog heel jong. Ze zijn nog maar een paar maanden bij het gezin, maar het gaat toch niet. Ze kunnen niet alleen thuis zijn”, aldus Vermeulen aan het Eindhovens Dagblad. Ook DOA laat weten veel honden met verlatingsangst en socialisatieproblemen te zien met agressie tot gevolg. 

Het afgelopen jaar waren er maar weinig mogelijkheden om aan een puppycursus deel te nemen. De meeste puppyscholen waren voor langere tijd gesloten of konden slechts een-op-een training geven vanwege de coronaregels. Hierdoor hebben veel honden niet de juiste training gekregen. Een training die een must is, zeker voor mensen die voor de eerste keer een hond opvoeden! 

De storm moet nog komen

Hoewel er nu al een toename wordt gezien moet de echte storm nog komen. Elke jaar wordt het grootste aantal dieren rond de zomervakantie naar het asiel gebracht. ,,Dat is elk jaar het geval, maar kan deze zomer helemaal problematisch worden.” laat de woordvoerster van DOA aan de Stentor weten. 


Sinds de Corona crisis is het aantal huisdieren enorm gegroeid. Brancheorganisatie Dibevo laat in het Eindhovens Dagblad weten in te schatten dat er zo’n 200.000 huisdieren bij zijn gekomen. Wanneer een groot percentage hiervan voor de zomer ‘gedumpt zou worden, zullen de asielen overvol zijn. En zullen er daarna wel genoeg goedhartige zijn om al deze dieren met rugzakjes te adopteren?  Wij houden ons hart vast hoe dit af zal lopen.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen