Aanbieding

spaanse windhond

Nablo raakte in de stress en was weggerend

© Stichting Dierenwelzijn Walcheren / Facebook

Door menselijk falen is 'een dier redden vanuit het buitenland' in drama uitgelopen: toekomst Nablo onzeker

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Hond Nablo is na ruim twee weken rondrennen in de provincie Zeeland gevangen nadat de politie vier schoten loste. 

De Podenco Nablo ontsnapte half maart uit een tuigje op de markt in Middelburg. Sindsdien hield de Spaanse jachthond de gemoederen in Zeeland flink bezig. 

Levensgevaarlijke situaties

Lokpogingen, vangkooien en zelfs drones. De stichting Dierenwelzijn Walcheren zette ruim twee weken lang alles op het spel om Nablo te vinden. Niets hielp. Ondertussen zorgde de hond voor verkeersoverlast en levensgevaarlijke situaties. Bij de Zeeuwse politie stond de telefoon roodgloeiend. Totdat Nablo plotseling op de snelweg werd gespot. Eerst zocht een politieagent contact met een dierenarts, vertelde politiewoordvoerder Alwin Don aan omroep Zeeland.  "We hebben eerst geprobeerd om een dierenarts deze kant op te krijgen om met een verdovingsgeweer iets te doen", zei de politiewoordvoerder. "Maar die zat op zo'n grote afstand, dat dat geen optie was. Helaas hebben we zelf op een gegeven moment geschoten." Toen schoot de politie op de Podenco omdat hij voor gevaarlijke situaties zorgde in het verkeer. "Gisteren was het dieptepunt dat mensen stopten op de snelweg om ook een bijdrage te leveren om de hond te vangen. Dat was zo gevaarlijk dat het daarmee uit de hand leek te lopen." Vier keer schoten agenten op de hond, zonder resultaat. Het dier werd niet geraakt en ontsnapte opnieuw. 

Gedragsdeskundige 

Enkele uren later liep Nablo ergens in de polder. Agenten probeerden de hond met de auto in te sluiten, maar hij verdween een boerenerf op. Daar werd hij uiteindelijk gevangen door agenten en medewerkers van Dierenwelzijn Walcheren.  Vervolgens is de jachthond door de politie in beslag genomen zodat hij door een dierengedragsdeskundige kan worden getest. "Bij Nablo wordt gekeken of hij terug de samenleving in kan", vertelde Jolanda Lichtenberg van Stichting Dierenwelzijn Walcheren vanmorgen geëmotioneerd aan Omroep Zeeland. Lichtenberg vreesde op dat moment dat laten inslapen aan de orde zou kunnen komen.  "De dood is volgens ons geen oplossing. Hij kan bijvoorbeeld ook naar Spanje terug worden gebracht en een leven leiden op een erf waar hij niet van het terrein af kan." 

Spanje

Die angst was echter ongegrond, vertelde politiewoordvoerder Don . "Uiteindelijk hebben we kunnen besluiten om de inbeslagname op te heffen", vertelt hij. "Nablo komt nu onder verantwoordelijkheid van Stichting Dierenwelzijn Walcheren die gaan samen met de eigenaar zoeken naar een passende oplossing. En die willen het dier waarschijnlijk wel terug. Maar daar gaat de Stichting Dierenwelzijn Walcheren voor zorgen". 

De stichting vraagt mensen via social media de hashtag #justiceforNablo te begruiken met het doel Nablo te redden van een oneerlijk eind. We hopen dat Nablo het leven niet wordt ontnomen door deze gebeurtenis.

Ander nieuws:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen