Aanbieding

geredde dieren na aardbeving

Nog steeds worden er levende dieren onder het puin gehaald in Turkijke

© House of Cats Ernesto / Emrah Gurel/AP images for HSI

Onvoorstelbaar uithoudingsvermogen: nog steeds levende dieren onder puin gevonden in Turkije

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Bijna vier weken na de aardbeving in Turkije herenigt het dierenreddingsteam van Humane Society International (HSI) nog steeds elke dag honden en katten met hun verzorgers. 

Tussen de beschadigde gebouwen, verlaten appartementen en het puin zoeken reddingswerkers al wekenlang onafgebroken naar vermiste honden, katten, vissen en vogels. 

Sprankeltje hoop

Elk sprankeltje hoop wil het team benutten. Zo'n 26 dagen na de verwoestende beving staat de telefoon nog altijd roodgloeiend bij Adam Parascandola van dierenreddingsteam HSI. "We krijgen zoveel belletjes dat we ons afvragen hoeveel dieren er zijn waar we geen belletje voor hebben gehad", zei Parascandola tegen NU.nl.  Het reddingswerk is emotioneel en fysiek loeizwaar. Hoe lang de reddingsoperaties nog doorgaan is volgens  Parascandola nog niet zeker. "We willen zeker nog een week door en dan gaan we evalueren. Het loopt een klein beetje af, maar we zien het einde nog niet. We weten ook niet hoelang we dit kunnen volhouden." Maar de enorme veerkracht van de dieren is hoopgevend, zei de reddingswerker ook. Vooral katten hebben de verwoestingen goed doorstaan ""Zij hebben negen levens en raken niet snel verstrikt onder het puin. We zien heel veel katten, maar ook honden. Voor de straatdieren verandert er niet veel, maar de huisdieren blijven bij de woning en wachten op hun baasje."

Tientallen katten en honden op de vlucht

Parascandola ziet tegelijkertijd dat veel huisdieren door de zware bevingen getraumatiseerd zijn geraakt. Alleen door het zetten van een val zijn de katten en honden vaak nog te redden. "Het moet heel stil zijn, want de huisdieren zijn getraumatiseerd en zullen instinctief vluchten. We moeten veel geduld hebben. De dieren kunnen ook niet praten om aan te geven waar ze zitten en het is lastig uit te leggen dat we daar zijn om hen te helpen. Sommige dieren zijn heel blij om ons te zien, maar de meeste slaan op de vlucht. Als ergens verderop een een paar stenen omvallen, zijn ze weg." Intussen werkt het HSI nauw samen met een grote dierenkliniek in Antiochië. Daar verzorgen de dierenartsen de vele geredde huisdieren met snijwonden, kneuzingen en infecties. Snel naar huis is echter het alle belangrijkste, zegt Parascandola."Het is belangrijk om de getraumatiseerde huisdieren weer zo snel mogelijk terug te krijgen bij hun baasjes of een nieuw liefdevol huis te vinden. Dieren die geliefd waren zijn opmerkelijk veerkrachtig. Zij herstellen zich snel als ze weer worden herenigd met hun baasje",

Veel straatdieren. 

Diezelfde veerkracht raakt Parascandola ook als hij denkt aan de straatdieren: de katten en honden die op straat zwerven en door diervriendelijke Turken worden voorzien van eten en drinken. "Zij passen zich snel aan en zijn al gewend aan de nieuwe situatie. Vannacht hadden we nog een flinke beving van net onder magnitude 5. De straathonden reageerden niet, een enkeling tilde slechts zijn kop op." Om een heldenstatus is het Parascandola en zijn collega's niet te doen."Wij doen dankbaar werk. Als we een huisdier met zijn baasje kunnen herenigen, doet dat zoveel met je. Dat is het mooiste en geeft je weer energie."

Ander nieuws:

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen