Aanbieding

vrouw in tuin met katten
zie afbeeldingsinformatie

De katten in het Katshuisch hebben dagelijks speciale zorg nodig

© de Telegraaf

Een nieuw leven voor gehandicapte katten in het Katshuisch: een exclusief interview

Door Faïrouz Ben Salah Journalist

Online sinds

Je wilt deze advertentie delen:

Ze begon met het opvangen van één katje met drie pootjes.  Nu banjeren 26 ernstig gehandicapte katjes in haar Katshuisch rond. Wamiz sprak met oprichtster Arianne de Jong, een vrouw die tot het gaatje gaat. "We willen alles uit een kattenleven halen wat erin zit". 

Op vakantie gaan zit er niet in. Een weekendje weg evenmin. Langer dan één werkdag kan ze er niet tussenuit, want "twee van haar katjes kunnen niet zelfstandig plassen".  Maar het geeft allemaal niks, zegt Arianne de Jong "Van een reisje zou ik niet kunnen genieten. Ik zit altijd met mijn hoofd bij mijn katten. Ze hebben persoonlijke aandacht nodig". 

Kwaliteit van leven

Voor Arianne begint het verhaal bij Agnes, een zwerfkatje. Toen Agnes na een ongeluk verder moest op drie pootjes, kreeg het leven van Arianne een drastisch andere wending. "Dat arme beestje heeft geen leven meer, dacht ik, dus nam ik haar in huis", herinnert Arianne zich. "Maar ik vergiste me. Agnes deed op drie pootjes wat andere katten op vier pootjes doen. Het Katshuisch richt zich nu op katten met ernstigere handicaps". Na Agnes kwam Wilma, een poes met scoliose (kromming van de rug). En inmiddels vangt Arianne elke dag tussen de 25 en 30 katten met ernstige lichamelijke beperkingen op. "Ik wil alles uit een kattenleven halen wat erin zit. Zolang de kat happy is, gaan we door", zegt Arianne, die, bij wijze van spreken,  even vaak in het dierenziekenhuis zit als dat ze boodschappen doet. Soms komt er een moment dat de rek er bij de kat uit is, dat een kat zich "niet meer happy voelt". Tegen die tijd wordt laten inslapen onvermijdelijk. Zo heeft Arianne in de loop der jaren van vele katten afscheid genomen. "Het blijft pijnlijk", ervaart ze. "Maar je ziet katten ook opbloeien en weer lekker in hun vel zitten. Die momenten wegen op tegen het verdriet van het afscheid".

Erik en Maarten hebben beide Ataxie - het Katshuisch

Geen maximum 

Het Katshuisch groeide uit tot een internationaal bekend fenomeen. Zo is acteur Tygo Gernandt ambassadeur geworden van het Katshuisch. Je kan zelf ook een donatie doen aan het Katshuisch of zelfs een kat op afstand adopteren: het Katshuisch

Hier een video waar het Katshuisch te zien is:

Meer leuke initiatieven:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen