Aanbieding

Wetenschappers beweren: ervaren kattenverzorgers zorgen minder goed voor huisdier

kat niet blij met baasje cat-serious

Ervaren kattenverzorgers overladen hun huisdieren met ongewenste genegenheid

© Nataliabiruk / Shutterstock

Kattenmensen weten soms niet zo goed hoe ze hun liefde voor hun huisdier moeten tonen, blijkt uit nieuw onderzoek. En dat kan invloed hebben op hun onderlinge contact. 

Door Faïrouz Ben Salah

Online sinds

Kattenspecialisten van twee Engelse universiteiten wilden weten hoe de persoonlijkheid van mensen, hun achtergrond en eerdere ervaringen met katten van invloed zijn op de manier waarop ze met de dieren omgaan.

 Te handtastelijk 

Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met twee dierenorganisaties, die het onderzoek in een kattenopvangplek in Londen steunde en financierde. Het team was benieuwd in hoeverre de onderzoeksgroep aanvoelden wat katten prettig vinden, op het gebied van knuffelen, aaien en het onderlinge contact.

Uit eerder onderzoek wisten de onderzoekers dat je katten het best zelf kan laten kiezen of ze geaaid willen worden. Niet te snel aanraken, goed letten op hun reacties en lichaamstaal, en voorzichtig aaien in de buurt van de oren van de kat, de wangen en onder hun kin bleken het meest effectief om genegenheid te winnen en agressie te verminderen. 

In de nieuwe studie brachten 120 mensen vijf minuten met onbekende katten door op een katvriendelijke plek. De onderzoekers vroegen de onderzoeksdeelnemers om de kat naar zich toe te laten komen en niet te volgen. Maar voor de rest werden zij aangemoedigd om zoveel mogelijk met katten om te gaan zoals ze dat gewend zijn. 

Verrassend genoeg zagen de onderzoekers dat deelnemers die zichzelf beoordeelden als "kattendeskundig en zeer ervaren", eerder geneigd waren katten aan te raken op plekken die de dieren ongemakkelijk vinden, zoals de de staart en de buik. Ook mensen die vertelden jarenlang met verschillende katten te hebben geleefd gaven de dieren weinig ruimte en vrijheid in het onderlinge contact.  Juist deze ervaren kattenverzorgers waren erg 'handtastelijk' en aaiden de huisdieren op lichaamsdelen waar katten liever niet aangeraakt worden, denk aan hun staart, poten en langs hun rug.

Vragenlijst

De deelnemers vulden ook een veelgebruikte vragenlijst in om de persoonlijkheid te beoordelen en de mate waarin de eigenaars vielen onder een van de vijf brede persoonlijkheidskenmerken: inschikkelijkheid, nauwgezetheid, spontaniteit, zenuwachtigheid en openheid.

Oudere mensen en degenen die hoger scoorden voor de persoonlijkheidstrek 'zenuwachtigheid' probeerden de katten vast te houden en in bedwang te houden. Aan de andere kant zochten open en spontane kattenliefhebbers zochten voortdurend contact met de katten en raakten de dieren aan op de plekken die zij niet prettig vinden. 

Vooral de onderzoeksdeelnemers die hoog scoorden op het gebied van 'inschikkelijkheid' snapten intuitief op welke plekken katten aangeraakt willen worden.  Ook mensen met enige officiële werkervaring met katten of andere dieren bleken 'katvriendelijker' te zijn in het contact, door katten de controle te laten nemen en gevoeliger te zijn voor hun behoeften.

Iedereen kan een fantastische kattenverzorger worden

De onderzoekers concludeerden dat eerdere ervaringen van mensen, hun persoonlijkheid en de manier waarop ze hun kennis van katten inschatten veel invloed kunnen hebben op het gedrag en het welzijn van katten en andere huisdieren.

Hoofdonderzoeker Dr. Lauren Finka zei tegen een journalist van de website van een van de universiteiten: "Onze bevindingen suggereren dat bepaalde kenmerken waarvan we zouden kunnen aannemen dat ze iemand goed maken in de omgang met katten - hoe deskundig ze zeggen te zijn, hun ervaringen met kattenbezit en ouder zijn - niet altijd moeten worden beschouwd als betrouwbare indicatoren van iemands geschiktheid om sommige katten in huis te nemen,  met name als het gaat om dieren met een 'gebruiksaanwijzing'. 

"Het goede nieuws is echter dat we deze informatie op een heel positieve manier kunnen gebruiken om gerichte methodes te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de beste manieren om met katten om te gaan, zodat ze zoveel mogelijk plezier beleven aan het contact. Onze kattenopvang heeft bijvoorbeeld onlangs een animatie ontwikkeld die laat zien hoe mensen zich het beste kunnen gedragen in de buurt van katten. 

"Natuurlijk is elke kat een individu en heeft elk kat specifieke voorkeuren op het gebied van aanraken en knuffelen . Toch zijn er enkele eenvoudige basisregels die ervoor zorgen dat elke kat zich zo comfortabel mogelijk voelt en dat aan hun specifieke behoeften wordt voldaan"

"Het is belangrijk dat we in asielen geïnteresseerde katten zonder ervaring niet afwijzen want iedereen kan een fantastische kattenverzorger worden."

Meer wetenschap:

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen